Најважније хранљиве материје за повећање мишићне масе

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Avg.2023, 16:01

Најважније хранљиве материје за повећање мишићне масе

Да бисте добили мишићну масу, поред правилног вежбања, потребна вам је и правилна исхрана. Фото: Pixabay/Pexels Који су хранљиви састојци најважнији за постизање овог циља.
Протеини Да ли сте икада чули да је протеин градивни блок мишића? Већина спортиста је већ свесна важности >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << обезбеђивања адекватног уноса протеина. Посебно је важно конзумирати протеине након тренинга и тако помоћи у регенерацији и изградњи мишића. Највише протеина се налази у немасном месу, јајима и махунаркама.
Глутамин Глутамин је аминокиселина која помаже у обнављању мишићног ткива, а такође побољшава варење и функционисање имуног система. Глутамин се налази у риби, пилетини, млечним производима, јајима, спанаћу и рибизли.
Калцијум Калцијум не само да помаже у изградњи јаких костију, већ и омогућава правилну контракцију мишића. Калцијум ће учинити ваш тренинг ефикаснијим и смањити ризик од повреда. Највише се налази у млечним производима, тофуу и спанаћу.
Гвожђе Гвожђе игра велику улогу у транспорту кисеоника кроз тело, а такође обезбеђује да довољно кисеоника стигне до мишића. Ако вам недостаје гвожђе, раст мишића такође може бити успорен. Махунарке богате гвожђем, зелено лиснато поврће и риба.
Магнезијум Да ли сте знали да недостатак магнезијума може довести до умора, слабости мишића и грчева у мишићима? Магнезијум је један од кључних хранљивих састојака који омогућава мишићима да се опусте и регенеришу. Магнезијум је присутан у махунаркама, зеленом лиснатом поврћу и неким орашастим плодовима.
Калијум Калијум игра веома важну улогу у преносу хранљивих материја до мишићних ћелија. Дакле, ако водите рачуна о својим мишићима, важно је да уносите довољно калијума, јер је он одговоран да сви остали хранљиви састојци успешно стигну до ваших мишића. Калијум се налази у бананама, авокаду, броколију и лососу.
Угљени хидрати Често чујемо да су угљени хидрати узрок вишка масти у телу и инхибирају раст мишића. У стварности, међутим, то није случај. Угљени хидрати помажу у расту и регенерацији мишића. Цела зрна, воће и поврће су одлични извори угљених хидрата.
Витамин Б12 Овај витамин игра главну улогу у метаболизму протеина и тако индиректно помаже у изградњи мишића. Како се витамин налази углавном у намирницама животињског порекла, важно је да, уколико не конзумирате ове намирнице, обезбедите адекватан унос уз помоћ суплемената. Највише витамина Б12 налази се у живини, риби и млечним производима.
Najbolje vežbe za svaki tip tela: Pripremite se za leto na efikasan način

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Најважније хранљиве материје за повећање мишићне масе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.