Када длаке на лицу и бради могу да буду проблем?

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Avg.2023, 14:01

Када длаке на лицу и бради могу да буду проблем?

Сви имамо светле длаке која нам прекривају лице и врат, а сасвим је нормално да између њих расте нека тамнија длака. Међутим, ако приметите више од уобичајене количине тамне длаке на бради и врату, то може указивати на здравствено стање које би требало даље да истражите. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pexels-andrea-piacquadio Количина длака на лицу често зависи од ваше генетике, старости и хормона. Тестостерон је опште познат као мушки полни хормон, али сви га имају – жене једноставно имају ниже нивое.
Овај хормон има много везе са диктирањем раста длачица на телу.
Можда ћете приметити да се ваш образац раста косе, укључујући длаке на лицу, мења током вашег живота због бројних фактора, почевши од пубертета, затим трудноће и менопаузе. Често иза овога стоји промена нивоа хормона.
Имајте на уму да су неке длаке на бради, врату, горњој усни и лицу потпуно нормалне и нема разлога за забринутост. Међутим, ако се развије размишљање, тамне длаке на лицу, врату, грудима и стомаку, као и на доњем делу леђа, задњици или бутинама, или се то може свести на нешто што се зове хирзутизам.
Хирзутизам је повезан са андрогеним хормонима и може се покренути ако се нивои ових хормона повећају или ако ваше тело постане осетљивије на њих.
Изненадне промене у длакама на лицу могу значити да ваше тело шаље сигнал да се нешто променило. Постоји низ здравствених стања која могу изазвати промену нивоа хормона или хормонску неравнотежу.
Прекомерни раст косе такође може бити нуспојава лекова, као што су анаболички стероиди, који су произведени лекови који копирају ефекте мушког хормона тестостерона.
Ево пет ствари које могу да доведу до промене длаке браде на коју сте навикли: синдром полицистичних јајника, проблеми са надбубрежним жлездама, Кушингов синдром.
Da li znate koji super procesi se dešavaju u našem telu kada jedemo čokoladu?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Када длаке на лицу и бради могу да буду проблем? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.