ЕУ: Дуван за жвакање као могућа нова алтернатива цигаретама

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Avg.2023, 11:05

ЕУ: Дуван за жвакање као могућа нова алтернатива цигаретама

На састанку посвећеном теми „Рецепт за Европу без дима: учења из шведског искуства“, одржаном крајем маја у Стразбуру, велики део дискусије био је фокусиран на праксу жвакања дувана, или колоквијално – снус. Фото: WikimediaCommns/Cpl. Paul Peterson Снус је заправо порозна кесица испуњена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мешавином дувана коју корисници стављају испод горње усне, где се ослобађа никотин и апсорбује се у крвоток кроз танку кожу десни, а ефекат је снажан, тренутан и без дима, наводи портал Политико.
Према најновијим доступним подацима, у 2019. години снус је свакодневно користило 14 одсто одраслих Швеђана и Шведска је једина земља ЕУ у којој је снус легалан. ЕУ је 1992. године забранила све производе од дувана за жвакање због забринутости да би велике дуванске индустрије услед бројних ограничења, могле да га уврсте међу нове производе намењене тинејџерима.
Међутим, снус је толико укорењен у шведској култури да је та земља захтевала посебно изузеће од ове забране када се придружила европском блоку 1995. године. Сада се снус враћа, али овог пута као могућа алтернатива цигаретама и производ који може да смањи број оболелих од последица пушења и притисак на јавно здравство.
Ипак, снус у неким круговима изазива подозрење с обзиром да ЕУ тежи Европи без дуванског дима до 2040. године, што даје сигнал дуванској индустрији да се благовремено припреми за оштре мере које су најављене.
Micotakis: Nedelju dana besplatno na Rodosu za one koji su otišli ​​zbog požara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ: Дуван за жвакање као могућа нова алтернатива цигаретама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.