Шта треба да знате уколико путујете у Италију

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Avg.2023, 10:18

Шта треба да знате уколико путујете у Италију

Италија! Мода, паста, пица, фудбал су само неке од асоцијација када помислимо на ову земљу. Фото: Pexels/Pixabay Италија, земља која увек интригира путнике широм света. Богата културним знаменитостима, добром храном, романтичног језика и бучног народа, ова земља барем једном у животу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << представља одабир већине туриста као локалитет који желе да посете.
Као и свака земља, тако и Италија има своје навике и обичаје које не би било лоше да знате уколико сте и ви међу онима који свој одмор желе да проведу овде.
1.Веома цене своје време за одмор “Riposo”је време одмора које Италијани веома цене и поштују. Немојте се зачудити уколико су радње и ресторани од 13 до 16 часова затворени. То је време посвећено заједничком породичном ручку, који је јако битан за овај народ.  Ручак на брзину није могућ код Италијана. Мир, лепа атмосфера су услови у којима Италијану конзумирају своје оброке. Али исто тако, немојте се изненадити да нећете моћи поручити вечеру у ресторану пре 19 часова. Имајте ове временске одреднице на памети када путујете у Италију, ако не желите да останете гладни.
2.Јутарња кафа је део ритуала Еспресо, капућино, макијато… избор је на вама, али када сте у Италији, понашајте се као Италијан. А то значи да јутарњу рутину испијања овог напитка не прескачите.
Фото: Pexels/Valeria Boltneva 3.Паста није свуда доступна Поред пице, паста је храна коју повезујемо са Италијом. Али немојте се преварити, паста није баш свуда заступљена. Исто тако ако сте љубитељ канола, популарне ролнице пуњене слатким сиром, знајте да ћете наћи само на Сицилији. Брускети, пица, сир је храна која је мање више доступна у свим деловима Италије.
4.Лош интернет  Wi-Fi сигнал у Италији је може се рећи изузетно лош. Чак и ако сте смештени у луксузним хотелима, то вам није гарант да ћете бити снабдевени брзим, добрим интернетом. Ова чињеница не чуди, ако се узме у обзир да велики број Италијана нема друштвене мреже.
5.Чекирајте карте Купили сте аутобуску или железничку карту, а да ли сте је чекирали? На свим станицама постављени су уређаји на којима је потребно чекирати карте, у супротном контролори нису нимало сажаљиви, а казне нису нимало мале.
6.Сви путеви воде у Рим Ова изрека није без везе настала. Станица Термини у главном граду Италије, представља центар транспорта, она је повезница са градовима из свих страна Италије. Након обиласка Рима, града који свакако обавезно морате обићи и проучити, преко станице Термини можете отићи на било који други локалитет у Италији.
7.Најлепша пица се једе на југу Италије Када сте већ у Риму и на станици Термини, искористите добру конекцију са Напуљом, градом у којој се прави најбоља пица. Поред тога што је најбоља, она је и најповољнија.
Фото: Pexels/Kristina Paukshtite 8.Једна земља, а 20 различитих култура Када одлазите у Италију, морате знати да се њен југ значајно разликује од севера. Храна, вино, навике и обичаји се разликују кроз 20 регија, колико их има у Италији.
9.Воле да шетају Иако можда на први поглед не би помислили да воле да шетају, то није тачно. Италијани у шетњи природом проналазе паузу од стреса. Већина Италијана ће викентом отићи на кратак одмор у природу и тако себи помоћи да се одморе од свакодневице.
10.“Журе“својим темпом Немојте од Италијана очекивати тачност, поготово од Италијана са југа. Они једноставно нигде не журе. Тамо је у реду мало закаснити, то важи и за превоз, чисто да знате.
11.Обавезан аперитив Кад већ не можете да вечерате пре 19 часова, зато можете уживати у аперитиву. Маслине, брускети, пенушаво вино и добро друштво су резервисани за период пре вечере.
U Njujorku, stopama Keri Bredšo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта треба да знате уколико путујете у Италију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.