Што смо старији, мање смо жедни: Колико воде је неопходно нашем телу?

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Avg.2023, 17:31

Што смо старији, мање смо жедни: Колико воде је неопходно нашем телу?

Вода чини око 80 одсто тела новорођенчета. Како старимо, садржај воде у телу се смањује на око 60 одсто. Масне ћелије имају мањи садржај воде од других ћелија. Дакле, гојазни људи имају мањи проценат воде од мршавих, а жене мање од мушкараца. Фото: Pexels/Andrea Piacquadio За све је од суштинског >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << значаја за преживљавање да своје тело редовно снабдевамо течношћу.
Поједини органи садрже веома велике количине воде. Рецимо око. Његово стакласто тело се састоји и до 99 одсто воде. Висок удео течности имају и мишићи, са око 80 процената. Да бисмо своје тело довољно снабдели, пре свега је важно да пијемо, пијемо и опет пијемо.
Вода апсолутно неопходна Наше тело дневно губи око два литра течности: преко коже, која регулише телесну температуру, посебно када су велике врућине. Али утицај има и сув ваздух од грејања.
Бубрези који наше тело ослобађају од токсина, излучују течност у облику урина. Ако нисмо узели довољно течности, урин је интензивне жуте боје. Уколико постане браонкаст, то је озбиљан знак упозорења да нешто није у реду.
Преко црева се течност излучује са столицом, а у облику ситних капљица, воду губимо и када дишемо.
Те губитке морамо да надокнадимо уносећи 1,5 до 2 литра течности сваки дан. Потреба за течношћу се повећава током физичког напора, спорта, високе температуре, грознице, повраћања и дијареје.
Међутим, то не мора увек бити вода. Супе, воће или разне врсте поврћа су такође добри за тело и помажу у обнављању залиха.
То је неопходно, јер наше тело већ са губитком течности од један до два одсто показује прве симптоме. Уколико изгуби више од седам одсто, ситуација постаје озбиљна: убрзан пулс или вртоглавица указују на то, јер све хемијске реакције и процеси у телу захтевају течност.
Губитак течности од дванаест одсто може довести до стања шока или чак коме.
Мозгу је потребна течност да би се заштитио Ни наш мозак, ни кичмена мождина, не могу да раде без течности. Имамо око 140 милилитара воде за нерве или мозак – такозвана цереброспинална течност или ликвор.
То је провидна течност у којој мозак такорећи плива у лобањи и која га штити од потреса. Сваког дана формирамо око пола литра те течности.
Фото: Pexels/Cats coming Први знаци да је нашем организму вода хитно потребна су главобоља и вртоглавица, суве слузокуже у устима и грлу и могуће отежано гутање. Уморни смо, слабо се осећамо, али то често не доводимо у везу са недовољним уношењем течности.
Када су врућине и када знојењем додатно губимо течност, могуће је да закаже циркулација и да једноставно колабирамо.
Тело нам недвосмислено говори да хитно треба нешто да попијемо, јер се повећава и крвни притисак. Без довољно течности, крв се згушњава и ремети се циркулацију.
Што старији, мање жедни Што смо старији, мање смо жедни. Није неуобичајено да старији људи једноставно забораве да унесу довољно течности.
То између осталог може да доведе до вртоглавице, конфузије, поремећаја или губитка свести. У случају великог губитка течности, лекари морају путем инфузије да надокнаде изгубљену течност.
Неки старији људи, међутим, свесно не уносе довољно течности, јер у старости многи више не могу да контролишу мокрење. Због страха од неконтролисаног мокрења или пречестог одласка у тоалет ноћу, многи не узимају довољно течности.
Алкохол телу одузима течност У случају дијареје или повраћања, нашем телу је потребно више од минималне литре и по течности дневно. Уколико се количина воде не обнови брзо, тело се суши.
Много течности је потребно и приликом узимања одређених лекова, као што су диуретици.
И алкохол телу одузима течност јер има диуреткски ефекат. Бубрези покушавају да избаце токсичне материје из организма, па често морамо у тоалет да бисмо се ослободили урина.
Фото: Pexels/Adrienn Алкохол омета ослобађање такозваног вазопресина у хипоталамусу. Вазопресин је хормон који регулише равнотежу воде у бубрезима.
Али ако тело нема на располагању довољне количине тог важног хормона, бубрези излучују превише воде и равнотежа воде се ремети.
Превише течности такође може бити штетно Уколико у року од неколико сати попијемо пет или више литара течности, то такође може бити опасно по живот и може да резултира хиперхидратацијом, односно прекомерном количином воде у организму.
Бубрези тада више нису у стању да регулишу и излучују велику количину течности. Једна од најгорих последица може бити церебрални едем.
Огромне количине течности се уносе током такмичења у испијању воде. То је велико оптерећење за организам.
Не само што бубрези не могу да обављају свој посао, већ се и равнотежа соли уништава. Како и да ли тело уопште може да се носи са тиме, зависи од старости, тежине и општег здравственог стања.
И ту важи правило: важна је мера.
Koju hranu je dobro jesti za zdravo srce

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Што смо старији, мање смо жедни: Колико воде је неопходно нашем телу? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.