Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Avg.2023, 14:50

Рађање Хималаја: Како су настали? (ВИДЕО)

Хималаји, који се простиру на око 2.900 километара између Индије, Пакистана, Кине и Непала и висине су око 9000 метара, а да ли знате како су настали?
Велики планински ланац Хималаја настао је као резултат тектонских >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << сила које су водиле две континенталне плоче једна према другој, Индијску и Евроазијску плочу.
Све данашње континенталне и океанске плоче почеле су повезане као део једне велике континенталне плоче зване суперконтинент Пангеа. Било је много суперконтинената пре Пангее, али Пангеа је последњи суперконтинент који се распао и формирао данашње континенте.
Пре око 55 милиона година, северни врх Индијске плоче прелазио је екватор, а пре око 40 милиона година забио се у Евроазијску плочу.
Брзина померања Индијске плоче према северу се природно успорила убрзо након што се сударила са Евроазијском плочом.
За 40 до 50 милиона година од када се Индијска плоча сударила са Евроазијском, кора која формира Хималаје подигнута је више око 9 километара, а издизање није престало. Чак и данас, ове две плоче се и даље приближавају и гурају кору, повећавајући висину Хималаја брзином од око 1 центиметар годишње.
Japan: Za desetine hiljada ljudi savetuje se evakuacija zbog tajfuna

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Рађање Хималаја: Како су настали? (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.