Политико: Украјина има план у случају убиства Володимира Зеленског

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Avg.2023, 14:31

Политико: Украјина има план у случају убиства Володимира Зеленског

Украјина има план у случају евентуалне погибије председника Володимира Зеленског, али званичници о томе не желе јавно да говоре, пише бриселски Политико. Фото: Танјуг/Ukrainian Presidential Office via AP Како портал наводи, питање могућег убиства председника Украјине од стране руских снага, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << не може да се игнорише ни у земљи ни на Западу јер је он, не само формални лидер, већ и кључна фигура у обезбеђивању међународне војне подршке у борби против Русије.
Сам Зеленски је раније на питање да ли га брину руски покушаји атентата, одговарао да то не може себи да приушти. „Кад бих о томе стално размишљао, затворио бих се, баш као (Владимир) Путин сада који не напушта свој бункер. Наравно, моји телохранитељи треба да мисле како то да спрече и то је њихова дужност. Не размишљам о томе“, рекао је украјински лидер прошлог месеца за ЦНН.
Иако Зеленски не размишља о томе, ово питање његове присталице у земљи и иностранству не могу да игноришу. Откад је одбио понуду могућих америчких спасилаца да се евакуише рекавши да му „треба муниција, а не вожња“, Зеленски је одиграо кључну улогу у прикупљању међународне подршке за борбу против Русије.
Само неколико недеља од почетка руске инвазије на Украјину у фебруару 2022. године, саветник Зеленског Михаил Подољак открио је да је било најмање десетак озбиљних покушаја убиства његовог шефа од стране руских тимова обавештајаца и саботера, укључујући Чечене и плаћенике групе Вагнер који су покушали да пробију добро чувано седиште владе у Кијеву.
Ризици да би то могло да се догоди, сада су много мањи него у првим хаотичним недељама рата, али нико у украјинској влади или парламенту не сумња да је опасност и даље велика. Пошто, како наводи бриселски портал, претња по живот Зеленског и даље „вреба“, његова путовања у иностранство се планирају у великој тајности.
С обзиром на улог и ризик, помало зачуђује то што украјински званичници одбијају захтеве да се разговара о томе шта би се десило ако би Русија успела. Ипак, упркос неспремности да јавно говоре о том питању, постоји план, судећи према изјавама украјинских званичника и посланика, као и аналитичара. И амерички државни секретар је прошле године за ЦБС потврдио да Украјинци имају план да осигурају „континуитет власти“, на један или други начин.
Формално, по Уставу, линија преноса власти је јасна. „Ако председник не може да обавља своје дужности, надлежности преузима председавајући Врховне раде Украјине“, рекао је опозициони посланик из Лавова Микола Книјажитски додавши да због тога не би дошло да вакуума у власти.
Председавајући украјинског парламента Руслан Стефанчук из редова партије Зеленског, не ужива нарочито велико поверење грађана. Према анкетама, та подршка се креће око 40 одсто испитаника, што је мање него половина подршке коју ужива Зеленски. А није популаран ни међу опозиционим посланицима.
„Али, то није ни важно. Постоји снажан лидерски тим и мислим да бисмо видели колективну владу на делу“, рекао је Адријан Каратницки, виши сарадник Центра за Евроазију при Атлантском савезу. Тај владајући савет би чинили највероватније, поред Стефанчука на челу, и Андреј Јермак, шеф кабинета Зеленског, министар спољних послова Дмитро Кулеба и министар одбране Олексиј Резников, као и начелник војске Валериј Залужни.
„Земља је достигла тачку огромне солидарности и националног јединства, тако да ако би се нешто страшно десило Зеленском, то не би имало тако одлучујући утицај, као што се можда мисли“, рекао је Каратницки, иначе аутор књиге „Бојиште Украјина: Од независности до руског рата“.
Он је указао и да је Украјина усавршила административни, војни и дипломатски механизам. И мада би смрт Зеленског представљала психолошки шок, Каратницки сматра да би требало имати у виду колико се Украјина променила од почетка руске операције која је, како тврди, помогла да се створи нови јак осећај украјинског националног идентета и обликују „институције од поверења“.
„Важно је упамтити да кључни фактори у украјинској борби против руске агресије јесту отпор оружаних снага, вештина војне команде и победе на фронту. То је најважније за политичку стабилност Украјине“, рекао је опозициони посланик Књажитски.
Ако постоји слаба карика у овом сценарију, она вероватно није у Украјини, него међу њеним савезницима.
Украјинци имају избалансиранији став о Зеленском, увиђајући и снагу и слабости. Иако га хвале због доброг руковођења током рата, истовремено га критикују због погрешних корака, пре свега јер се није боље припремио за напад верујући да је он мало вероватан.
Приметна је и његово критиковање опозиционих посланика и његова грубост чак и према конструктивној критици, као и његова склоност да окривљује друге за грешке.
Међународни медији, с друге стране, истичу харизматични наступ Зеленског и указују на причу о Давиду и Голијату. Трансформација украјинског председника од разочаравајућег лидера у мирнодопско време до „новог, младог и величанственог оца оснивача“ слободног света је запањујућа, пише Политико.
Његове реторичке и ораторске способности су наишле на добар пријем слушалаца из Вашингтона, Лондона, Брисела и Варшаве. Његова евентуална елиминација би вероватно код већине тих истих људи изазвала запањеност и несигурност о томе шта даље. Могла би доћи и до притиска за преговоре и компромисе.
Међутим, ово није рат једног човека. А у Украјини мало ко сумња да би други челници били на очекиваном нивоу.
Јарослав Ажњук, украјински предузетник, одбацује могућност да би Руси могли да убију Зеленског, а ако би се то догодило ипак, Украјина се, истиче, не би поколебала. „Зеленски добро обавља своју лидерску улогу у овим изазовним временима. Ипак, расположење међу апсолутном већином Украјинаца је да никад нећемо одустати, никад се нећемо покорити Русији“, каже он.
SAD uvele ograničenja za putnike sa mađarskim pasošima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Политико: Украјина има план у случају убиства Володимира Зеленског се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.