У Бечу пас лоцира оштећене струјне каблове

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Avg.2023, 11:53

У Бечу пас лоцира оштећене струјне каблове

Беч има једну од најсигурнијих електроенергетских мрежа на свету с поузданошћу снабдевања од 99,99 одсто. Ипак, и у Бечу се деси да, најчешће багер доведе до прекида струје. Фото: Градске инфо У циљу лакшег лоцирања оштећених каблова у главном граду Аустрије користе се обучени >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пси трагачи. Разлог за то су каблови високог и врло високог напона који су већински опремљени изолационим флуидом. Ако је кабл оштећен, на пример током грађевинских радова и флуид процури, пас трагач може лоцирати место цурења. Тако Бечка електромрежа може прецизно и брзо да ископа одређено место и поправи кабл.
Наравно, каблови се чувају и без пса како би се обезбедило поуздано снабдевање струјом. Међутим, тражење квара без пса трагача захтева пуно времена и проузрокује веће трошкове. Оштећени део кабла мора бити претражен путем захтевног поступка а често су потребна и вишеструка копања.
У Бечу је укупно постављено 53 километра поџемних каблова врло високог напона (380 киловолти) и 400 километара високонапонских каблова (110 киловолти). Укупна дужина електричне мреже је око 20.500 километара. Око 70 одсто прекида струје изазвано је „спољним деловањем“. Белгијски овчар обучен је да осети одређену супстанцу и са тренером је недавно обишао девет километара каблова. Један пас дневно може проверити око пет километара. Повремено се мирисна супстанца намерно поставља, а када је пас открије следи награда.
SAD: Pušten u rad novi reaktor u nuklearnoj elektrani „Vogtle“

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Бечу пас лоцира оштећене струјне каблове се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.