Зашто Немице примају за трећину мању пензију од Немаца

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Avg.2023, 09:44

Зашто Немице примају за трећину мању пензију од Немаца

Просечна пензија у Немачкој после најмање 45 година рада износи 1543 евра. Фото: Unsplash/Layers Жене и даље имају осетно мање пензије од мушкараца, а разлика износи више стотина евра. Просечна „мушка“ пензија износи 1637, а „женска“ 1323 евра, наводи се у одговору немачке владе на посланичко >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << питање шефа посланичког клуба Левице у Бундестагу Дитмара Барча.
Просек пензија на западу Немачке већи је од просека у бившим источнонемачким покрајинама. Пензионери на западу у просеку примају 1605 евра, а на истоку земље  1403 евра.
Ови подаци за посланика Барча који је поставио питање савезној влади, представљају „срамотан биланс пензионе политике у последње две деценије“.
То што жене и источни Немци имају битно мање пензије, за њега је знак да је немачко друштво далеко од праведног система примерених пензија“.
Због тога је овај политичар од савезне владе затражио да „ове године као компензацију за инфлацију уведе ванредно повећање пензија од 10 одсто за све пензионере“, пренео је Дојче веле. Према његовим речима, „не може бити да министри, државни секретари и државни службеници добију 3000 евра за инфлацију, а пензионерима и даље опада куповна моћ“.
Барч тражи реформу пензионог система. Да би пензије биле веће, могла би да се формира „пензиона каса за све“, и то би према његовој замисли било осигурање у које допринос уплаћују сви запослени: „И службеници, и самостални привредници, и пре свега посланици и министри“.
Пензија је у Немачкој у просеку за 48 одсто мања од плате коју је радник добијао.
Савезни Завод за статистику је потврдио да жене у старости финансијске слабије стоје од мушкараца.
Према резултатима истраживања доходака и услова живота из 2021. године, жене старије од 65 година имају просечну бруто пензију од 17.814 евра годишње, а мушкарци за трећину више, 25.407 евра.
Nemački BDP će u 2023. godini pada za 0,4 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто Немице примају за трећину мању пензију од Немаца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.