Која птица у Војводини је спретнија чак и од ласте у лету?

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jul.2023, 19:22

Која птица у Војводини је спретнија чак и од ласте у лету?

Због својих изванредних летачких способности, ласте спадају у групу најспретнијих птица. Међутим, једна врста ретке птице, која се може видети у Војводини је спретнија чак и од ласте! Фото: Wikimedia Commons У питању је Соко ластавичар, који је познат по жустром лету и одличној стратегији >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << када је у питању лов на храну. Такође, у друштву других птица је увек доминантнији.
У Војводини их има свега 250 парова, а када дође јесен, селе се у подсахарску Африку. Иначе, Соко ластавичар је птица грабљивица из рода соколова која је насличнија малом соколу, само што има дуже и уже перје у односу на тело.
Дужина ове птице може достићи чак 32 центиметра, а распон крила невероватних 70 центиметара. Красе га упечатљиве боје, потиљак му је црвено-пегав, лице беличасто, перје му је на горњем делу кестењасте боје, а испод црвенкасте са пругама. Ногице су му упечатљиво жуте, а канџе изразито црне моје. Занимљиво је да се храни искључиво мањим птицама, крупним инскетима и некада слепим мишевима. Већином користи гнезда птица из породице врана, која се налазе на дрвећу или далеководним стубовима.
Ластавичара ћете поред упечатљивих боја, препознати и по грациозном лету, док његово присуство краси и обогаћује животињски свет Војводине.
Vatrogascima stižu kazne za prolazak kroz crveno – zakon i humanost u sukobu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Која птица у Војводини је спретнија чак и од ласте у лету? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.