Бела кућа предлаже одузимање одређених овлашћења ФБИ-у

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jul.2023, 18:35

Бела кућа предлаже одузимање одређених овлашћења ФБИ-у

Бела кућа је предложила данас да се Федералном истражном бироу (ФБИ) одузму одређена овлашћења о прикупљању података о комуникацији особа које живе ван САД, на основу контроверзног Закона о страном обавештајном надзору (ФИСА). Фото: Танјуг/AP Photo/Patrick Semansky Истовремено, Бела кућа >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << жели да Одељак 702 тог закона остане на снази, али у измењеном облику, након што су и демократе и републиканци позвали на велике реформе због забринутости да је тај члан закона коришћен против Американаца, преноси Ројтерс.
У извештају Обавештајног саветодавног одбора америчког председника се наводи да би акције ФБИ на основу Одељка 702 требало да буде ограничене само на стране обавештајне сврхе, а да би особље ФБИ-а требало да прође додатну обуку о томе шта страна обавештајна служба подразумева.
У документу на 42 странице се каже да су промене неопходне делом и због тога што је у извештају министарства правде пре две године откривено да су се „неки безбедносни упити односили на појединце ухапшене током упада у Капитол 6. јануара 2021. године“.
Напомиње се да није било случајева у којима је ФБИ намерно злоупотребио Одељак 702, али да је понашање Бироа умањило поверење јавности „у његову способност да користи Одељак 702 на начин на који је намеравао“.
У заједничкој изјави саветника Беле куће за националну безбедност Џејка Саливена и Џона Фајнера наводи се да је „Одељак 702 један од најважнијих обавештајних инструмената који се користи за заштиту домовине и америчког народа“.
„Захваљујући обавештајним подацима добијеним овим овлашћењима, Сједињене Државе су биле у стању да разумеју и одговоре на претње из Кине, да окупе свет против руских злочина у Украјини, лоцирају и елиминишу терористе који намеравају да нанесу штету Америци“, тврде двојица америчких званичника.
Додаје се да би уклањање Одељка 702 било „један од најгорих обавештајних неуспеха нашег времена“.
Turska: Zatvorena plaža u Šileu nakon što je pronađeno 28 neeksplodiranih mina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бела кућа предлаже одузимање одређених овлашћења ФБИ-у се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.