Идеолошки отац Џорџа Сороша – ко је био Карл Попер?

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jul.2023, 18:01

Идеолошки отац Џорџа Сороша – ко је био Карл Попер?

Џорџ Сорош је један је од најспомињанијих и најконтроверзнијих милијардера који су на различите начине имали улоге у политичким промена у целом свету. Након што је емигрирао из Мађарске, студије је завршио на чувеној Лондонској школи економије. Фото: Фото: Wikimedia Commons/World Economic >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Forum Током школовања у Лондону, дубок утицај на развој његове личности оставио је професор Карл Попер. Сер Карл Рејмунд Попер је био велики британски филозоф аустријског порекла. Дао је велике доприносе на проучавању филозофији науке. Сматра се идеолошким утемељивачем савремене филозофије науке и савремене либералне демократије. Колико је Попер значио Сорошу најбоље можемо видети да је својој организацији Отворено друштво дао име управо према називу дела његовог омиљеног професора.
У делу „Отворено друштво и његови непријатељи“, Карл Попер се бавио сложеношћу политичке филозофије, истражујући опасности које представљају идеологије које настоје да поткопају темеље отвореног и демократског друштва. Фото: Wikimedia Commons Попер књигу започиње дефинисањем отвореног друштва као друштва које карактерише поштовање права појединца, политички плурализам и посвећеност владавини права. То је друштво које подстиче критичко мишљење, познаје погрешивост људског знања и вреднује трагање за истином кроз рационални дискурс. Отворена друштва карактеришу толеранција и прихватање различитости.
Попер, такође идентификује два главна непријатеља отвореног друштва: историзам и његове манифестације, као што су тоталитаризам, утопизам  и трибализам, који обухвата национализам, расизам и друге облике групне идентификације. Историзам је веровање да историја следи унапред одређене законе или обрасце, што доводи до детерминистичког погледа на друштво. Попер тврди да је ова перспектива суштински погрешна јер негира аутономију и деловање појединаца, а у суштини колективне историјске-културолошке вредности увек су стајале против интереса западних хегемона и њихових културних образаца који се на различите начине намећу читавом  свету.
Попер је сматрао да утопијске идеологије које обећавају савршено и хармонично друштво, често занемарују сложеност људске природе и друштвених система. Попер упозорава да покушаји насилног наметања утопијских визија могу довести до стварања репресивних режима и ерозије индивидуалних слобода. Овде такође можемо препознати замисао да идеолошко усмеравање друштва ка остваривању колективних вредности и идеала је такође била брана превласти концепција западних финансијских елита у свету.
Угледни енглески професор је сматрао да трибализам, у различитим облицима као што је национализам, подстиче менталитет „ми против њих“, гајећи предрасуде, искљученост и непријатељство према онима који се доживљавају као другачији. Попер наглашава да такве идеологије поделе поткопавају темеље отвореног друштва еродирајући друштвену кохезију промовишући дискриминацију. Због тога често видимо огромне нападе од стране организација које  се везују за Сороша према онима који негују идеју нације и залажу се за опстанак традиционалних вредности.
Попер тврди да демократија, са својим нагласком на мирном преносу моћи, заштити индивидуалних права и институционалним контролама и равнотежама, пружа најбољи оквир за очување отвореног друштва. Такође, Попер подвлачи потребу за активном одбраном отвореног друштва од његових непријатеља кроз будно организовано грађанство посвећено подржавању демократских вредности што је Сорош у свом раду практично усавршио. На ово размишљање надовезује се и теорија „О миру кроз демократију“ тако да су ова два правца у последњих тридесет година мењала политичку карту света.
Из овога се јасно види да иза прокламованих начела јасно се назиру интереси британске финансијске елите која би користила ову идеологију за очување  и проширење својих војно- економских интереса. Брисањем традиционалних заједница, вредности и морала пружа се шанса на остваривању друштва које би било саздано по начелу тријумфа индивидуалних вредности по принципу усамљеног аполитичног потрошача.  Иза овога нам се јасно разазнају смерови деловања организације Отвореног друштва као и свих његових деривата.
Аутор: Петар Ђурђев
Zanimljiva istorija sa Pecom: Ko je bio Staljinov dvojnik i šta se sa njim dogodilo?

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Идеолошки отац Џорџа Сороша – ко је био Карл Попер? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.