Грчка и Кипар поздравили настојање Турске да унапреди односе са ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jul.2023, 16:37

Грчка и Кипар поздравили настојање Турске да унапреди односе са ЕУ

Грчка и Кипар данас су поздравили настојање Турске да унапреди односе са Европском унијом, али су поручили да приближавање блоку треба да буде постепено, а не безусловно, и ако буде потребно, реверзибилно. Фото: Pixabay/Konevi “Те речи би требало да нас воде. Можемо да будемо оптимисти, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << али нисмо наивни“, рекао је грчки премијер Киријакос Мицотакис након састанка са председником Кипра Никосом Христодулидесом, преноси Ројтерс.
Христодулидес је рекао да покретање позитивне агенде са Турском такође подразумева „позитивне потезе“ Анкаре око Кипра, а Мицотакис је додао да “било какво сепаратистичко размишљање о две државе потпуно је ван било каквог дневног реда дискусије и желим да будем врло јасан у вези са тим“.
Лидер кипарских Турака Ерсин Татар рекао је прошле седмице да би наставак мировних преговора о Кипру био могућ само ако кипарски Грци прихвате суверену равноправност.
Министри иностраних послова Европске уније изјавили су 20. јула да су спремни да се поново ангажују са Турском, али нису понудили Анкари јасан наставак преговора о чланству.
Анкара је била кандидат за чланство у ЕУ више од две деценије, али су разговори заустављени 2016. због забринутости блока око владавине права и људских права у Труској.
Кипар је подељен на непризнати турски и међународни признат грчки део након турске инвазије 1974. а после државног удара кипарских Грка који је извела војна хунта тада на власти у Грчкој.
Od ponoći poskupljuju sve vrste goriva u Crnoj Gori za pet centi za litar

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Грчка и Кипар поздравили настојање Турске да унапреди односе са ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.