Мицотакисова влада жели да побољша билатералне односе са Турском

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jul.2023, 14:35

Мицотакисова влада жели да побољша билатералне односе са Турском

Грчки премијер Киријакос Мицотакис изјавио је данас да његова влада жели да у потпуности искористи све предности развијања позитивне политичке климе са Турском како би побољшала билатералне односе упркос низу вишедеценијских спорова. Фото: Танјуг/AP Photo/Yorgos Karahalis Он је додао >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да то не значи да је Турска “значајно променила“ свој став о кључним разликама између тих земаља и да треба да “одлучно напусти своје агресивно и незаконито понашање“ против суверенитета и територијалног интегритета Грчке, преноси АП.
Мицотакис је рекао да се са турским предсдеником Реџепом Тајипом Ердоганом током самита НАТО-а у Виљнусу у јулу договорио да покрену нове “линије комуникације“ и да треба да наступи “период мира“. Очекује се да ће разговори на високом нивоу између две земље бити одржани у Солуну касније ове године, наводи агенција.
Мицотакис је истакао да приближавање Турске Европској унији не може доћи на рачун превазилажења етничке поделе Кипра која траје скоро пола века. У петак је лидер кипарских Турака Ерсин Татар рекао да би мировни преговори могли да се наставе само ако кипарски Грци признају “суверену једнакост“ кипарских Турака.
Кипар је подељен 1974. године када је Турска извршила инвазију након државног удара присталица уније са Грчком. Само Турска признаје декларацију о независности кипарских Турака у северној трећини острва, где је стационирано више од 35.000 турских војника, наводи агенција.
Peskov: Ukrajina neefikasno i besciljno troši milijarde evra pomoći NATO-a

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мицотакисова влада жели да побољша билатералне односе са Турском се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.