Шта је боље јести само беланце или цело јаје?

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jul.2023, 23:35

Шта је боље јести само беланце или цело јаје?

Пазите на калорије, редовно вежбајте и увек бацајте жуманца када једете јаја? Али можда је време да поново размислимо о томе. Цела јаја не повећавају ризик од срчаних обољења. У ствари, нова истраживања су показала да може бити горе за ваше здравље ако их не једете. Фото: Pixabay/ponce_photography Жуманца, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као и други извори засићених масти и холестерола, била су под великим знаком питања у двадесетом веку када је научник хранио зечеве жуманцима и открио да су им артерије зачепљене. Али треба да знате да тело зечева уопште није слично људском телу, а холестерол није део њихове исхране. Проверите шта се дешава са вашим телом ако једете јаја сваки дан.
Убрзо након тога, други научник је открио да људи који не конзумирају животињске масти имају већи ризик од развоја срчаних болести од оних који једу. Такође, просечан животни век био је дужи у географским областима где су људи чешће уносили животињске масти. На срећу, резултати истраживања су последњих година постали нешто конкретнији и јаснији. Након анализе великог броја студија, истраживачи су закључили да засићене масти нису повезане са повећаним ризиком од срчаног удара или зачепљења артерија.
Водећи узрок срчаних обољења је хронична упала у телу, која је резултат хроничног нивоа стреса и конзумирања прерађених уља и угљених хидрата. Фото: Pixabay/scratsmacker Другим речима, елиминишите куповину полуготове хране. Ако избегавате жуманце, избегавате и бројне хранљиве материје. Жуманце је одличан извор витамина А који је добар за кожу, витамина Б који је потребан за енергију. Најважније од свега је да жуманца садрже холин, који побољшава здравље и функционисање мозга и мишића, а такође је неопходан део исхране трудница. Засићене масти, које налазимо у жуманцима, потребне су за производњу хормона и апсорпцију витамина и минерала. Који доручак је здравији, јаја или палачинке?
Све док пазите на укупан унос калорија, конзумација целих јаја неће изазвати дебљање, без обзира на то што жуманца садрже масти. Међутим, ако вам је циљ да изгубите вишак килограма и желите да што више смањите унос калорија, чешће једите само беланца, али повремено поједите цело јаје. Ако и даље сумњате и нисте сигурни да ли сте направили добар избор за своје здравље и изглед, консултујте се са нутриционистом или лекаром.
Брза храна развија аутоимуне болести, осим ако немате један фактор који вас може заштитити

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта је боље јести само беланце или цело јаје? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.