Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jul.2023, 17:53

Како је кафа продужила смене радницима, одржавала ратове и постала део свакодневнице друштва

Многима је дан на послу незамислив без бар једне шољице кафе, али није одувек било тако. Конзумирање кофеина кроз кафу знатно је изменило динамику рада, ратовања, па и људске мисли. Фото: Unsplash/Andriyko Podilnyk Кафа је у Европу стигла у 17. веку, а њена популарност убрзо се проширила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << читавим континентом. Одувек је сматрана средством за додатни „удар“ енергије, начином да се лакше остане будан дуже, пићем које побољшава концентрацију, ефикасност и слично.
Због чега? У напицима од кафе се налазе супстанце које могу да стимулишу производњу два хормона, а то су кортизон и адреналин. Као резултат, кафа има ефекат елиминисања поспаности, повећања менталне свести, размишљања, фокуса и реакције. Испијање кафе такође може одржати тело будним и повећати енергију.
Фото: Unsplash/Janko Ferlic Кафа је „покренула“ индустријску револуцију У Енглеској у 18. веку, када је индустријска револуција добила била добила маха, радници у фабрикама којих је било све више радили су дан и ноћ захваљујући кафи. Тачније, кофеину у њој.
Тешким производним индустријама тог времена које су желеле да фабрике, па и радници, раде у свако доба, кафа је омогућила да продуже смене, до тада условљене потребом за спавањем и паузама за одмор.
Радници који су раније правили паузе да би јели пет пута дневно, сада су могли да наставе да раде честим паузама за кафу.
Кафа је од пића аристократије, властеле и буржуја постала пиће радничке класе, једно од средстава за ефикаснији рад.
Фото: Wikimedia Commons Кафа је, такође, била јако ратно оружје Инстант кафа, направљена тако да скрати период спремања, „букнула“ је за време Првог светског рата. Њена сврха у фабрикама пресликана је на војску, војници су испијајући кафу добијали додатну енергију која је за време рата била непроцењива.
Исто је било и у Другом светском рату, а примера ради, САД су се укључиле у рат 1941. године и тада почеле да наручују 140.000 кесица кафе месечно. Претходне године, пре уласка у рат, наручивано је око 15.000 кесица месечно.
За обично становништво кафа је била ограничена, како би остало довољно за војску.
Фото: Wikimedia Commons Кафа се данас такође важан део пословне атмосфере, али и друштвене Скоро сваки послодавац данас има апарат за кафу за своје запослене. Разлога су два. Кафа, као што је већ речено, даје енергију и смањује поспаност, а то што је могу набавити на послу штеди време које би запослени „трошили“ на одлазак ван радног места по кафу.
Са друге стране, кафа је данас важан део друштвеног живота многих. Мало ко до сада није био позван „на кафу“, што је постао синоним за дружење уз разговор, обично у неком кафићу.
Настала је читава култура, жаргонски речено испијања кафе, коју су искористили, а делом и креирали брендови као што је „Старбакс“.
И док неки кафу још увек пију због ефикасности на послу, а неки јер је то њихов стил живота, сигурно је да кафа као омиљено пиће многих још дуго неће изгубити на популарности.
Фото: Градске инфо Ko je bio Čika Dajka? Nije bilo Novosađanina koji nije stao na njegovu vagu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како је кафа продужила смене радницима, одржавала ратове и постала део свакодневнице друштва се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.