Брнабић: У току је рад на доношењу сета медијских закона

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jul.2023, 14:24

Брнабић: У току је рад на доношењу сета медијских закона

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас да је у току рад на доношењу сета медијских закона. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић „Прошле недеља сам имала више састанака са ресорним министром Михаилом Јовановићем. Виђали смо се буквално сваки дан. Имала сам састанак и са амбасадором >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ОЕБС Јаном Братуом. Минстра Јовановића сам питала шта се дешава са медијским конкурсима. Знам да је министар обилазио све комисије и охрабрио их да раде без икаквих притисака. Верујем да је дошло доста пријава и верујем да ће се и то ускоро завршити“, рекла је премијерка Брнабић.
Она је потврдила да ускоро почиње јавна расправа о новим медијским законима која ће трајати колико буде потребно.
„Ја ћу учествовати у јавној расправин зато што су то важни закони. Надам се да ћу се током идуће недеље видети са свим медијским удружењима да разговарамо о нацртима ова два важна нацрта – закона о електронским медијима и закона јавном информисању и медијима. То ћемо урадити заједно са ОЕБС, који је наш дугогодишњи партнер у овој сфери“, рекла је премијерка и најавила сусрет и са представницима Савета за штампу.
Како је рекла, Савет за штампу би требало да има значајну улогу у креирању медијске стратегије.
„Желим да кажем да смо напорно радили. Радне групе су завршиле свој посао, а ми смо у међувремену усвојили још један важан закон – Закон о електронским комуникацијама на који се дуго чекало. То су та три закона која су предвиђена медијском стратегијом и онда ћемо да идемо даље у имплементацију медијске стратегије“, рекла је Брнабић.
Премијерка је признала да овај посао није лак, јер постоји огромно неповерење пре свега од стране, како је рекла, „тајкунских медија“ и неких новинарских удружења.
„Ја ћу рећи да не постоји претерано поверење ни нас, представника власти, према њима“, указала је премијерка и оценила да је међусобно неповерење „камен спотицања у свему овоме“.
Према њеним речима, пракса је показала да је тешко успоставити то поверење и зато је, консеквентно, тешко успоставити дијалог.
„Захваљујем свима који нам помажу у овом послу, пре свега ОЕБС који је прошао као бос по трњу када су дали предлог да се измени кривични закон и унапреди безбедност новинара. Тада су сва новинарска удружења то поздравила, али како смо кренули у јавну расправу напали су тај закон, рекавши да Александар Вучић покушава да уведе вербални деликт, иако ми нисмо имали никакве везе с тим, јер смо дали ОЕБС да то уради“, предочила је премијерка.
Она је навела да је група амбасадора из скандинавских земаља које су најбоље у медијским слободама, похвалила те измене и допуне које је ОЕБС предложио, али без обзира на то, све је искоришћено за политичку борбу.
„Као што верујемо у независност судства и самосталност тужилаштва, тако верујемо и у независност медија, али то је нешто што је у овом тренутку прилично тешко постићи у смислу независности од утицаја газди или власника тих медија“, рекла је Брнабић.
Према њеним речима, бесмислене су оптужбе о утицају власти на медије са националном фреквенцијом када се анализира ко на њима гостује, а то се пре свега односи на Медијски јавни сервис.
„На РТС су отворенији за опозицију него за власт. У дебатним емисијама сви из опозиције су присутни на све теме. На дневнику РТС имате покривање протеста у било ком граду или општини у Србији. Рекла бих да је на РТС наклоњеност према опозицији огромна и то је ок“, рекла је Брнабић.
Brnabić: Optužbe opozicije o Zakonu o planiranju i izgradnji nebuloza

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић: У току је рад на доношењу сета медијских закона се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.