Линта: Хрватски дом у Глини преименовати у Спомен-музеј српских жртава геноцида

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jul.2023, 14:18

Линта: Хрватски дом у Глини преименовати у Спомен-музеј српских жртава геноцида

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је данас Владу Србије да покрене званичну иницијативу према Влади Хрватске да Хрватски дом у Глини буде преименован у Спомен-музеј српских жртава геноцида Баније и Кордуна. Фото: Wikimedia/Медија центар Београд Линта у саопштењу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << наводи да случајном пролазнику, када би угледао Хрватски дом, не би ништа говорило да се ту пре 82 године десио један од најстрашнијих злочина усташког режима за време Другог светског рата и додаје да се у Хрватском дому, између осталог, одржавају промоције књига ревизиониста који негирају злочин геноцида и умањују тај трагичан догађај.
„На тај начин се најдубље вређају и понижавају српске жртве, њихови потомци и читав народ“, истиче Линта.
Према његовим речима, трагична је чињеница да у хрватском народу не постоји воља да се одустане од срамне одлуке да се Хрватски дом налази на темељима порушене српске православне цркве и на месту страшног злочина над Србима.
Линта указује и да су градске власти 2014. године забраниле да на том месту буде организована комеморација српским жртвама и додаје да је Глина на простору бивше Југославије јединствен случај негирања злочина и истребљења једног народа.
„Не постоје нигде две антицивилизацијске одлуке какве су донеле власти у Глини. Једна о преименовању Спомен дома у Хрватски дом, а друга о забрани комеморације на месту где су се десила два геноцидна чина“, навео је Линта у саопштењу.
Он подсећа да су се у Српској православној цркви Рођења Пресвете Богородице у Глини десила два масовна покоља Срба – у ноћи између 29. и 30. јула и 4. и 5. августа 1941. године, када је поклано више од 1.500 Срба, углавном из бившег котара Вргинмост.
Недуго након монструозних злочина црква је опљачкана и срушена.
По завршетку Другог светског рата комунистичка власт није дала дозволу за изградњу порушене Српске православне цркве на истом месту где су поклани Срби, већ је парцела одузета цркви без надокнаде.
На месту порушеног храма изграђен је Спомен дом 1969. године, који је био, пре свега, културно-забавна институција, а тек 1985. године Скупштина општине Глина донела је одлуку да се део Спомен дома претвори у Спомен музеј.
До 1995. године изграђено је спомен обележје и постављене су бронзане плоче са именима страдалих Срба.
Након злочиначке акције „Олуја“ Спомен дом је преименован у Хрватски дом, спомен обележје је демолирано, а бронзане плоче са именима српских жртава су уклоњене, навео је Линта у саопштењу.
U Aranđelovcu otvoren „Letnji kamp za mlade iz dijaspore“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Линта: Хрватски дом у Глини преименовати у Спомен-музеј српских жртава геноцида се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.