Ускоро ћемо уживати у овим фестивалима и манифестацијама (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jul.2023, 11:46

Ускоро ћемо уживати у овим фестивалима и манифестацијама (ФОТО)

Током целе године, посетиоци и житељи наше равнице имају прилику да уживају у богатом програму манифестација и фестивала. Они су из године у годину све бројнији, док свака од манифестација и фестивала у Војводини пружа јединствен доживљај. Фото: Војводина уживо “Штрудлијада” >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << – Ново Милошево Манифестација “Штрудлијада” традиционално окупља велики број сладокусаца, у маленом банатском насељу, Новом Милошеву. Уз богат културно уметнички програм, разна такмичења, Новомилошевчани су последњих година створили ову препознаљиву манифестацију у којој сваке године, уживају многобројни посетиоци. Штрудлијада ће се ове године одржати 2. августа.
Срем Фолк Фест – Сремска Митровица У периоду од 11 до 14. августа, по 19. пут одржаће се Међународни фестивал фолклора “Срем Фолк Фест” у Сремској Митровици.
Међународни фестивал фолклора “Срем Фолк Фест” одржаће се од 11. до 14. августа по 19. пут у Сремској Митровици. Почетак концертног програма заказан је за 20:30 часова. Фестивал ће ове године окупити учеснике из чак 13 земаља – Бугарска, Босна и Херцеговина, Грчка, Грузија, Индија, Мексико, Немачка, Северна Македонија, Словачка, Турска, Хрватска, Шпанија и Србија.
Почетак концертног програма заказан је за 20:30 часова.
Фото: PrtSc/sremskenovine.co.rs Бодрог Фест – Бачки Моноштор У периоду од 11. до 12. августа, одржаће се манифестација “Бодрог Фест” у Бачком Моноштору. Сви посетиоци манифестације имаће прилику да уживају у музичком програму и традиционалним гурманлуцима на челу са рибљим паприкашем, перкелтом, печеном рибом, паприкашем од дивљачи. Такође, за све сладокусце биће припремљени и десерти по којима је ово сеоце познато.
Поред преукусних јела, на манифестацији ће бити изложени производи старих заната, ручни радови и остали домаћи производи, карактеристични за Бачки Моноштор и околину.
Фото: PrtSc/Bodrog Fest/Facebook Дани пива – Зрењанин У периоду од 8. до 13. августа, по 38. пут, одржаће се Дани пива у Зрењанину. Манифестација посвећена пиву настала је давне 1986. године како би се обележило 240 година производње пива у Зрењанину. И ове године, поред пива, посетиоци ће имати прилику да уживају у музичком, забавном, спортском, друштвено – едукативном и дечијем програм који је намењен свим узрастима!
На радост многих, одржаће се и такмичење у брзом испијању пива, у мушкој и женској конкуренцији. Организатори манифестације су се и ове године потрудили да свим посетиоцима приреде.
Фото: PrtSc/danipiva.rs Винарске ноћи – Шид Манифестација “Винарске ноћи” одржаће се 18. августа у Шиду. Посетиоци манифестације имаће прилику да пробају најукуснија вина, сремског поднебља, које представљају локалне винарије и винари, али и винари из иностранства.
Поред тога, многобројне штандове ће красити и производи пољопривредних газдинстава из целе општине. Што се тиче остатка програма, тамбураши до краја вечери забављати све посетиоце манифестације.
Фестивал уличних свирача – Нови Сад У периоду од 24. до 26. августа, по 23. пут, одржаће се “Фестивал уличних свирача ” у Новом Саду. Музичари, плесачи и други уметници из земље и иностранства ће и ове године украсити Српску Атину богатим програмом за све узрасте.
Фестивал уличних свирача сваке године окупи више од 70.000 посетилаца, а сви програми су бесплатни!
Фото: Градске инфо Вински парк – Сремска Митровица Манифестација “Вински парк” одржаће 26. августа у Сремској Митровици у Градском парку. Ове године, гост манифестације је Словенија, док ће сви посетиоци поред квалитетног вина имати прилику да пробају укусне, домаће специјалитете малих произвођача.
Такође, преко 100 винарија из Србије и региона представиће више од 700 преукусних вина. Манифестација почиње у 17 часова.
Фото: PrtSc/VINSKI PARK Sremska Mitrovica/Facebook Гастро Срем – Стара Пазова У периоду од 1. до 3. септембра одржаће се манифестација “Гастро Срем” у Старој Пазови на Тргу др Зорана Ђинђића. Традиционално, сви посетиоци имаће прилику да уживају у разноврсној храни – домаћим сухомеснатим и млечним производима, бомбонама, домаћој ракији, џемовима, меду и многим другим.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by GASTRO SREM (@gastrosrem)


Тамбурица фест – Нови Сад У периоду од 14. до 17. септембра, по 15. пут, одржаће се “Тамбурица фест” у Новом Саду на Петроварадинској тврђави. Сваке године, на фестивалу наступају оркестри из земље и иностранства који се у такмичарском делу програма “боре” за најбоље место. Посебност фестивала чини променада тамбурашких оркестара улицама центра града.
Поред тога, вокални солисти из целог света учествују у избору за најбољу ауторску песму Тамбурица Фест-а.
Фото: Градске инфо Грожђебал – Вршац У периоду од 14 до 17. септембра, одржаће се традиционална манифестација “Грожђебал” у Вршцу. Све посетиоце, као и сваке године, очекује богат, квалитетан и разноврстан програм. Ту су концерти, изложбе, дечији маскенбал, избор за ”Винску лепотицу”, карневал, грожђе ”пада” са неба, а како кажу организатори “а вина и кобасица има на све стране”.
Поред гостију из Србије, највећи број посетилаца се очекује из суседне Румуније али и из БиХ, Бугарске, Словеније, Мађарске, Немачке и Аустрије.
Иначе, Грожђебал је највећа је, најстарија и најпосећенија туристичко-привредна манифестација на овим просторима. Ове године, за четири дана, очекује се рекордна посета од чак 150.000 посетилаца.
Фото: PrtSx/Dani berbe grožđa “Grožđebal” / (Grape ball) Vršac/Facebook Дани Лудаје – Кикинда У периоду од 14 до 17. септембра одржаће се по 38. пут, позната банатска манифестација “Дани Лудаје” у Кикинди. Поред богатог програма, посетиоци ће имати прилику да уживају у укусним специјалитетима од бундеве, али и у многим другим домаћим производима. Један од најинтересантијих момената манифестације је такмичење у ком побеђује најтежа и најдужа лудаја.
Прошле године, најтежа бундева лудаја на “Данима лудаје” у Кикинди има 716,5 килограма и одгајио ју је Тибор Кокаи из Мађарске.
Фото: Војводина уживо Новосадски Октоберфест – Нови Сад У периоду од 6. до 7. октобра одржаће се популарна манифестација “Новосадски Октоберфест” на платоу испред ТЦ “Променада” у Новом Саду. Сви посетиоци имаће прилику да уживају у више од 100 врста пива, 20 врста кобасица, леберкезу и перецама, док ће их забављати неки од најбољих музичара са ових простора: Бркови, Прљави Инспектор Блажа и Кљунови…
Фото: Промо Добошари – Чока У периоду од 6. до 7. октобра, по 17. пут, одржаће се манифестација “Чокански добошари” у Чоки. Манифестација годинама уназад окупља велики број посетилаца, како из општине тако и из околних места. Поред богатог програма који ће приредити мештани ове општине, специјални гост је Никола Роквић који ће забављати публику до касних сати. Поред добре забаве, посетиоци ће моћи да пробају разноврсне специјалитете и домаћа пића. Другог дана манифестације, одржаће се АС ФМ журка.
Фото: Војводина уживо Гастро фест – Бечеј Гастрономска манифестација “Гастро фест” одржаће се 8. октобра у Бечеју. Традиционално, манифестација окупља многобројне посетиоце из разних крајева, као и више од 30 излагача са феноменалним специјалитетима.
Сремски Клоб Коб Фест – Шид Још једна популарна гастрономска манифестација “Сремски Клоб Коб Фест” одржаће се 28. октобра у Шиду. Манифестација годинама уназад негује мултиетичност, мултикултуралност, суживот и толеранција. Међународног је карактера, веома занимљивог програма и посети је неколико хиљада посетилаца.
Сваке године окупља велики број излагача сухомеснатих производа, али и излагаче и удружења која промовишу разне друге традиционалне, домаће производе, као и аутентичне рукотворине.
Што се тиче такмичења у прављењу кобасица на манифестацији, ово су правила:
Екипу сачињава три или више чланова.
Организатор обезбеђује 5кг меса (фицли) и црева за кобасица. Екипа мора имати ручну машину за млевење меса (не са погоном на струју), топ за пуњење кобасица и зачине.
Време израде кобасица је 4 сата. По завршетку екипа даје комисији на преглед једно парче кобасице дужине 15 – 20 цм.
Комисија ће оцењивати и хигијену за столом, како је екипа обучена и како је аранжиран сто.
Котизација: 5.000 рсд.
Фото: Општина Шид Сармијада – Бачка Топола Манифестација посвећена сарми – “Сармијада”, одржаће се 29. октобра у Бачкој Тополи на Вашаришту са почетком од 12 часова. У оквиру Сармијаде се поред такмичења, организује и вашар рукотворина и гастро производа, богат програм за децу, све то уз музички програм. Сваке године, око 130 екипа из Мађарске, Хрватске, Румуније,Словачке и Србије одмеравају своје умеће у кувању сарме.
Правила такмичења:
За такмичење у кувању сарме могу се пријавити екипе које имају 5 до 10 чланова, а котизација је симболична по екипи.
У свакој екипи треба да постоји један главни кувар, а остали су помоћници. Такмичари могу кувати у котлићу, земљаној посуди, сачу, лонцу, итд. који сами обезбеђују.
Обезбеђено котизацијом:
2,5 кг млевеног меса (1 кг јунећег и 1,5 кг свињског меса)
огрев и хлеб
остале састојке обезбеђују екипе (кисели купус, спанаћ, лист винове лозе, итд), зачини, котлић, прибор, гарнитура за седење и остале потрепштине.
Категорије
Класична сарма (у купусу)
Необична сарма (у виновој лози, спанаћу или нешто друго по избору учесника)
Посна сарма (вегетаријанска)
Фестивал Младе Ракије – Љутово Овогодишње издање фестивала младе ракије у Љутову, одржаће се 12. новембра са почетком од 10 часова. Организује га удружење произвођача и љубитеља ракије “Суботичка пешчара” у знак сећања на познатог и угледног пољопривредног произвођача Блашка Копиловића. Сви посетиоци имаће прилику да уживају у различитим врстама ракије, у зависности од преференција. Дакле, за сваког по нешто.
Pena parti za najmlađe sledeće subote u BIG-u

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ускоро ћемо уживати у овим фестивалима и манифестацијама (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.