Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jul.2023, 15:52

Стразбур: “Немачки” град у Француској

Стразбур, једна од такозваних престоница ЕУ, град у ком су на јединствен начин помешани оно најбоље од Немачке и Француске, али и средњевековна баштина и прогресивни трендови, нуди невероватну културну разноликост, богату историју, а архитектонски посматрано изгледа као место >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << из бајке. Он је живахно средиште уметности, науке, политике и гастрономије, идилично “загрљен” раскошном реком Рајном и испресецан њеним фотогеничним каналима. Фото: Unsplash/Hugues de buyer mimeure Стразбур је један од најзначајнијих европских градова и седиште неколико кључних институција Европске уније, укључујући Европски парламент и Европски суд за људска права.
Овај град симболизује европски дух сарадње и јединства, а у том смислу додатно посебним га чине снажни утицаји две врло различите културе – Немачке и Француске, будући да је историјски био у склопу обе државе.
Фото: Pixabay/USA Reiseblogger Дефинитивно је припао Француској после Првог светског рата, након Версајског мира (1919). Касније, шездесетих година, град је постао симбол помирења између две у Другом светском рату непријатељске државе. Пре двадесет година погранични градови са обе стране границе оргнизовали су фестивал двеју обала, а број мостова преко Рајне се удвостручио.
Бурна прошлост, али и садашњост одлучно окренута Европи и диверзитету, начиниле су Стразбур градом изузетне културне разноликости. Немачки утицај се примећује у локалном дијалекту, кухињи и архитектури, док се значај француског наслеђа види у добрим винима и културним обичајима, као што су, на пример, божићни маркети. Фото: Unsplash/Chan Lee Најдинамичније је у старом градском језгру које је бајковито и одлично очувано, што је приметио и UNESCO те га је прогласион својом баштином. Готово свака кућица заслужује дивљење и фотографију, будући да је комбинација француских и немачких утицаја у архитектонском стилу који се назива алсаским потпуно неодољива.
Ове претежно дрвене кућице имају украсе у виду препознатљивих дрвених греда, а њихове фасаде су често осликане у различитим бојама. Кровови су стрми, тако дизајнирани да би се лакше ослободили снега током хладних зимских месеци. Још једна специфичност су прозори украшени цвећем који доприносе романтичном и шармантном изгледу фасада.
Шетња калдрмисаним улицама и разгледање кућа је дефинитивно топ активност приликом посете Стразбуру. Пре или касније посетиоци доспеју до фасцинантне катедрале Нотр-Дам, готске грађевине са фасцинантном архитектуром која никога не остави равнодушним. Фото: Pixabay/jackmac34 Осим катедрале, у граду се налазе бројне друге импресивне грађевине међу којима се издвајају протестантска црква св. Павла и палата Рохан из 18. века. Ова елегантна палата некада је била резиденција принчева, а данас је седиште Музеја ликовних и декоративних уметности. У њеном подруму налази се и археолошки музеј.
Кад се од шетње и разгледања огладни, на правом сте месту. Читав регион Алзас је познат по својој укусној храни, а Стразбур је савршено место да пробате неке од најпознатијих специјалитета као што су тарте flambée (фламбирана пита), choucroute garnie (јело од киселог купуса са кобасицама и месом) и foie gras (гушчија џигерица). Наравно, ништа без познатог вина из Алзаса. Карактерише их квалитет и баланс, а нека од најпознатијих су суви и освежавајући ризлинг, благ и воћкасти пино блан те слатки десертни мускат.
Фото: Unsplash/David Leveque Најлепше је јести на неком од бројних тргова који су начичкани баштама бистроа и ресторана. Један од омиљених градских тргова је Marché-aux-Cochons-de-Lait који је добио ово име јер су се на њему некада продавале свиње и прасићи (иначе алсаски специјалитет).
Ипак, и поред свих лепота које красе град многи посетиоци ће се сложити у једном. Највеће благо Стразбура су његови становници, познати по свом пријатељском и отвореном ставу према гостима. Атмосфера града је добродошла и срдачна, што чини да се гости брзо осећају као код своје куће.
Аутор текста: Н.К.
U Njujorku, stopama Keri Bredšo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Стразбур: “Немачки” град у Француској се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.