Пожари у Грчкој се смирују, ситуација боља него претходних дана

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jul.2023, 15:24

Пожари у Грчкој се смирују, ситуација боља него претходних дана

Помоћник начелника Управе за ватрогасне – спасилачке јединице (СВС) Давор Видовић, који се налази са екипом српских ватрогасаца у Грчкој, изјавио је данас да се пожари у Грчкој смирују и да је ситуација нешто боља него претходних дана. Фото: Танјуг/Тatiana Bolari/Eurokinissi via AP Видовић >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је рекао за Танјуг, обраћајући се из војне базе у Волосу, где се налази екипа СВС, да се време променило, па није врућина као претходних дана, када ни током ноћи температура није падала испод 34 степена, а снажан ветар промењивог правца правио проблеме и доприносио ширењу и расламсавању пожара.
„Тренутно је знатно мирнија ситуација. Домаће снаге су саме у стању да санирају пожаре и ми смо у стању приправности да на позив, у веома кратком временском року, изађемо и прикључимо се гашењу пожара да не дође до пожара већих размера“, рекао је Видовић.
Додао је да су синоћ имали онлајн састанак са представницима цивилне заштите ЕУ и вођама свих спасилачких тимова у Грчкој и да је констатовано да се ситуација смирује на Родосу, Криту, као и у околини Волоса, тако да је стање знатно боље него што је било претходних дана. Видовић каже да је стање у српском тиму изузетно и да су момци веома расположени и орни за рад.
„Имали смо мало предаха тако да смо успели да се припремимо психолошки и физички за наставак напора. Сви смо живи и здрави, и у саставу нашег тима налази се и медицински тим који брине о здрављу наших ватрогасаца, тако да смо спремни да реагујемо на територији целе Грчке, па и шире“, поручио је Видовић.
Истакао је да је српски тим под командом Цивилне заштите Грчке и да је формиран Штаб међународних снага где се доносе одлуке о ангажовању.
„Српски тим има пратиоца у виду официра за везу који је капетан Цивилне заштите Грчке и преко кога иде цела комуникација и све наредбе за наше ангажовање стижу из тог штаба који издаје наредбе за покрет“, објаснио је Видовић.
Додао је да је српски тим спреман да остане на терену седам до 10 дана користећи своје ресурсе, без оптерећивања домаћина. „Грци су великодушан народ који нам је пружио сву подршку за останак овде. Обезбеђени су нам исхрана и смештај у војној бази. Народ је веома гостољубив, тако да докле год постоји потреба, моћи ћемо да останемо овде“, рекао је Видовић.
Нагласио је да је српски тим опремљен веома добро и да има знање да изврши интервенцију на било ком делу Европе.
„У Турској смо радили на спашавању после земљотреса, радили смо свуда у региону и увек можемо да реагујемо. Нимало не заостајемо за другим државама, чак смо навикли да радимо у прошлости са ограниченим ресурсима и да импровизујемо, што други нису били спремни. Наши момци су веома маштовити и могу да ураде много ствари што други не могу на основу наше домишљатости и импровизације“, закључио је Видовић.
Grčka: Ministar za zaštitu građana Mitarakis podneo ostavku iz ličnih razloga

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пожари у Грчкој се смирују, ситуација боља него претходних дана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.