Зашто кошеви имају мрежице?

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jul.2023, 14:29

Зашто кошеви имају мрежице?

Када сте последњи пут играли кошарку, и да ли сте се питали зашто кошеви имају мрежицу? Фото: Градске инфо У првим годинама спорта, кошеви нису имали мреже, па је после сваког постигнутог коша неко морао да се попне уз мердевине да би вратио лопту. На крају је додата мрежа како >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << би се лакше извукла лопта и успорило њено спуштање након постигнутог коша.
Кошаркашке мреже су прешле дуг пут од када су први пут представљене касних 1800-их. Данас се израђују од разних материјала и долазе у различитим величинама и облицима. Прве кошаркашке мреже биле су металне, и металним кукама су биле причвршц́ене за таблу.
Мрежице на кошаркашким кошевима имају неколико сврха које побољшавају игру. Ево неколико разлога зашто се мрежице користе: Визуална повратна информација: Мрежица омогућује играчима и гледаоцима да лакше виде је ли лопта прошла кроз кош. Звук поготка: Када лопта пролази кроз мрежицу, производи карактеристичан звук који многи сматрају задовољавајућим и узбудљивим. Тај звук додаје емоцију и атмосферу игри. Повратак лопте: Мрежица може помоћи у усмеравању лопте према доле након убацивања, што може олакшати скупљање лопте и њен повратак у игру. На тај начин, лопта се не одбија превеликом силом или нагло у различитим смеровима. Традиција и естетика: Мрежице на кошевима део су традиције и естетике кошарке. Додају посебан визуални елемент кошаркашком терену и чине да терен изгледа лепше. Инспирација и мотивација: За играче, чути звук лопте која пролази кроз мрежицу може бити мотивација и инспирација да се постигне још више погодака. Иако мрежице нису обавезне за кошаркашке кошеве, оне игри додају одређени шарм и практичну корист, због чега се и данас често користе на теренима широм света.
Vaterpolisti Srbije bez medalje na SP, Španija bolja u meču za bronzu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто кошеви имају мрежице? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.