Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jul.2023, 12:31

Новосадске занатлије: Часовничар Ачански (ФОТО/ВИДЕО)

На углу Јеврејске улице и Булевара Ослобођења више од четири деценије налази се радња часовничара Ачанског, познатог мајстора за сатове чија експертиза је помогла многим Новосађанима.
Данас у овом објекту >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << осим услуге часовничара, можете затражити и услугу златара, пошто у склопу радње послује и златар Болесников.
Иако је то данас породични занат, јер у пословима учествују жена Наташа, ћерка Адела и син Андрија, Лазар Ачански је морао годинама да улаже труд како би „испекао“ занат и усавршио своје вештине.
Како истиче за наш портал, Ачански је након завршене основне школе, отишао за Сремску Митровицу где је учио занат код мајстора. Свакодневни одласци на праксу након школе, довели су до тога да се Лазар извешти у занату, толико да 1980. године отвара сам своју радњу.
Ни време ни модерне технологије, али ни конкуренција нису омеле Ачанског да и дан данас у великом обиму поправља сатове својих муштерија у истој тој радионици коју је отворио пре више од 43 године.
Ипак, од исте, ако не и веће важности од самог поправљања сатова, јесте да пренесе своју експертизу и знање на сина Андрију, који је веома заинтересован за овај занат. Он је свакодневно са оцем у радионици и помаже у поправкама и кроз тај исти рад усавршава своју вештину.
Међутим како лазар Ачански истиче, његов син је један од ретких малдих људи који се интересују за посао часовничара, иако се може обезбедити пристојан живот од рада у овом занату.
Од чега се састоји рад једног часовничара, колики је притисак при поправци скупоцених модела и да ли ће машине икада довести до изумирања овог заната, можете сазнати у нашем видео прилогу.
Novosadske zanatlije: Kazani Mandarić (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадске занатлије: Часовничар Ачански (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.