Фидан: Турска и Мађарска блиско сарађују на ратификацији чланства Шведске у НАТО

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 17:40

Фидан: Турска и Мађарска блиско сарађују на ратификацији чланства Шведске у НАТО

Турски министар спољних послова Хакан Фидан изјавио је данас да Турска и Мађарска “блиско сарађују“ на процесу ратификације шведске приступнице за чланство у НАТО-у. Фото: Unsplash/Marek Studzinski Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са својим мађарским колегом Петером >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Сијартом у Будимпешти, Фидан је рекао да је Шведска предузела одређене кораке у складу са захтевима Турске о борби против тероризма, али да сада очекују даље кораке од Стокхолма, преноси Ројтерс.
Турски министар је додао да ће парламент те земље расправљати у ратификацији чланстава Шведске када у октобру буде наставио са радом.
Раније овог месеца турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће Турска приступити ратификацији кандидатуре Шведске за чланство у НАТО у складу са корацима које Стокхолм предузме у борби против тероризма.
„Шведској би ишло у прилог ако би предузели конкретне кораке у борби против терористичких организација и изручењу терориста“, рекао је Ердоган.
Анкара оптужује Стокхолм да чини премало против људи које Турска сматра терористима, углавном припадника забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК) и групе коју Анкара оптужује за оркестрирање неуспелог пуча 2016, уз екстрадицију као кључни камен спотицања.
Врховни суд Шведске недавно је блокирао изручење двојице турских држављана за које Анкара каже да су део терористичке групе.
Шведска је поднела захтев за чланство у НАТО прошле године након напада Русије на Украјину.
Захтев морају одобрити све чланице алијансе, а до сада га нису одобриле Турска и Мађарска.
Kina potpisala sporazum o saradnji sa Mauritanijom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фидан: Турска и Мађарска блиско сарађују на ратификацији чланства Шведске у НАТО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.