Француска спремна да подржи санкције Нигеру због државног удара

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 17:20

Француска спремна да подржи санкције Нигеру због државног удара

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да је спреман да „подржи санкције против починилаца опасног пуча у Нигеру“, након што је његов министар спољних послова рекао да преузимање власти није дефинитивно. Фото: Танјуг/AP/Ludovic Marin Француска је у Нигеру оформила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << главно базно место за дугогодишње операције против побуњених исламистичких милитаната у региону Сахела, пренео је Ројтерс.
Француска има око 1.500 војника у земљи, који подржавају локалну војску, након што су се многи повукли из суседног Малија и Буркине Фасо због тамошњих државних удара.
Ако успе пуч у Нијамеју, који се догодио у среду, француске трупе можда би биле принуђене да се повуку и одатле, кажу дипломате и аналитичари.
Пуч је већ сутрадан наишао на широку осуду, а француски председник рекао је да ц́е подржати западноафрички регионални блок ЕЦОВАС ако одлучи да уведе санкције.
„Овај државни удар је потпуно нелегитиман, изузетно опасан за за Нигер, Нигеријце и цео регион“, рекао је Макрон новинарима у Папуи Новој Гвинеји.
Француски званичници истакли су да још увек није јасно ко је тренутно главни у Нигеру, упркос томе што се војни лидер у четвртак појавио као вођа завереника.
„Када говорим о покушају државног удара, то је зато што не сматрамо да су ствари дефинитивне“, навела је министарка спољних послова Кетрин Колона.
Макрон је рекао да је разговарао са председником Нигера Мохамедом Базумом, који се налази у својој палати, и позвао да буде врац́ен на функцији.
Француска има додатних 1.000 војника стационираних у Чаду.
Tramp neće odustati od kampanje čak iako bude osuđen po raznim optužbama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Француска спремна да подржи санкције Нигеру због државног удара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.