Начини на које се мачке боре против врућине

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 17:00

Начини на које се мачке боре против врућине

Мачке су изворно пустињске животиње, па је то и разлог зашто толико воле топлину. Нешто боље подносе летње врућине од паса, али ипак не тако добро да би могле да буду изложене највишим температурама. Фото: Pixabay/ StockSnap Веровање да летње врућине нису проблем за мачке је једно од >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << заблуда које прати ове животиње. Иако могу да подносе топлоту мало боље од пасa, на крају крајева, познатe су по томе што траже сунчана места за сунчање, истина је да мачке такође могу доживети прегревање (хипертермију) и топлотни удар.
Здравствени проблеми повезани са топлотом нису толико чести код мачака, вероватно зато што не иду у шетње са својим власницима и много су мање у аутомобилима него пси. Мачке су такође невероватно паметне када је у питању начин на који се хладе.
Да би то успешно урадиле, мачке… 
Штеде своју енергију Можда ћете приметити да ваша мачка стално нестаје у скривању, дуже дрема или је мање активна током веома врућег времена. То је зато што мачке, за разлику од паса, знају да одмарање или уштеда енергије током врућине помаже у одржавању ниске телесне температуре како се не би прегрејале. Мачке ће спавати у топлијим деловима дана, највероватније на хладнијем месту ван директне сунчеве светлости, а активности ће оставити за део дана када је мање вруће или за вечерње сате.
Траже хладније површине Постоји разлог зашто ћете наћи мачку како се излежава на подним плочицама у купатилу или кухињи или на бетонском поду у подруму. Мачке схватају да ће хладнији под одвући топлоту из њихових тела. Такође ће тражити засенчена места, као што су испод кревета или ормара, где могу да се држе даље од директне сунчеве светлости. Зато омогућите свом љубимцу приступ деловима куће са поплочаним подовима или собама које не добијају много сунчеве светлости
Више се чисте Мачке не могу да се зноје као људи, па се више чисте да би се охладиле. Чистећи се током врућине, мачја пљувачка испарава из њиховог крзна, хладећи их баш као што испаравајући зној хлади људе.
Пију више воде Мачке жедне када им је вруће, баш као и људи и пси. Уверите се да ваша маца увек има приступ свежој, чистој и хладној води. Такође можете додати неколико коцкица леда како бисте одржали мачку воду хладном.

Sedam najčešćih razloga zbog kojih vas mačka prati svuda

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Начини на које се мачке боре против врућине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.