До краја године готови радови на резервоарима за складиштење нафтних деривата

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 13:27

До краја године готови радови на резервоарима за складиштење нафтних деривата

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић обишла је данас шест резервоара за складиштење нафтних деривата у Смедереву, и рекла да ће грађевински радови бити завршени до краја године. Фото: Танјуг/МРЕ/Емилија Јовановић „Све додатне количине нафте и нафтних деривата >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << које можемо да обезбедимо и да складиштимо у Србији као резерву, значи додатну енергетску сигурност за нашу привреду и грађане. У Смедереву се гради шест нових резервоара за складиштење нафтних деривата који ће моћи да складиште укупно близу 100.000 тона нафте“, рекла је она.
Инвестиција износи око четири милијарде динара, саопштено је из Министарства рударства и енергетике. Министарка је после разговора са извођачима рекла да радови теку по плану и да су два резервоара готово у потпуности изграђена, а да ће на четири, преостали грађевински радови бити завршени до краја године.
„Сада морамо да се фокусирамо на пратећу инфраструктуру, изградњу неопходних пумпних станица и резервоара за воду. За то ћемо обезбедити додатна средства да бисмо што пре могли и те додатне инвестиције да завршимо, како би нови резервоари што пре ушли у употребу и почело њихово запуњавање. На тај начин подижемо наше резерве нафтних деривата, пре свега обавезне, али и робне резерве, и подижемо сигурност снабдевања наших грађана“, навела је она.
Ђедовић је рекла да је енергетска криза показала колико је неопходна енергетска независност и да Србија има што веће сопствене резерве енергената, и подсетила да су обавезне резерве нафтних деривата повећане прошле године 54 одсто у односу на 2021. годину. „Додатне количине смо обезбедили и ове године, и наставићемо да на томе радимо. У овом моменту из различитих извора имамо залихе нафте и нафтних деривата за 91 дан просечне потрошње и уколико се деси неки поремећај на светским тржиштима, имамо већу сигурност да те проблеме можемо да превазиђемо“, истакла је она.
Додала је да у приступним преговорима Србије са Европском унијом постоји обавеза повећања обавезних резерви нафте и нафтних деривата, и да ће се наредних година радити на обезбеђивању додатних складишта, пре свега у власништву државе. Како је наведено у саопштењу, током посете Смедереву, Ђедовић се састала и са градоначелником Смедерева Јованом Бечом са којим је разговарала о спровођењу новог програма енергетске санације породичних кућа и станова, за који су недавно потписани уговори са локалним самоуправама, као и о могућностима за прелазак котларница у топланама са мазута на друге, чистије енергенте у оквиру програма које реализује Министарство.
Putevi Srbije: Kanali za elektronsku naplatu putarine rade neprekidno

Преузмите андроид апликацију.
Чланак До краја године готови радови на резервоарима за складиштење нафтних деривата се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.