Зашто није добро спуштати ролетне током дана

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 13:00

Зашто није добро спуштати ролетне током дана

Да ли у вашем дому спуштате ролетне током дана? Ако је одговор „да“, после овог текста променићете мишљење. Фото: Pexels/Max Rahubovskiy Ових дана, када температуре знају да буду заиста неподношљиве, многи током дана спуштају ролетне у својим становима како би се бар мало расхладили. Али >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << када прочитате како то може да утиче на ваше здравље, два пута ћете размислити о овој навици.
Студија спроведена на Универзитету Орегон показала је да је много здравије држати ролетне подигнуте јер сунчева светлост убија бактерије које живе у честицама прашине, а то може да смањи ризик од респираторних проблема.
Истраживање је објављено у стручном часопису „Мицробиом“, а научници су бактерије пронађене у кућној прашини изложили три различите ситуације у контролисаним условима – мрачној соби, просторији са природним светлом и просторији са УВ осветљењем.
Након 90 дана, прикупили су узорке и анализирали их и открили да постоји веза између излагања светлости и броја бактерија у прашини. Бактерије су се размножавале много брже (до 12%) у мрачним просторијама. Најмање бактерија било је у просторији са УВ светлошћу (6,1%), а затим у просторији са дневним светлом – 6,8%.
Поред тога, бактерије пронађене у замраченој просторији такође су повезане са респираторним проблемима.
Četiri saveta kako da zaštitite kosu tokom sunčanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто није добро спуштати ролетне током дана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.