Нестварна места: Манастир Милешева

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 10:22

Нестварна места: Манастир Милешева

У долини истоимене реке, недалеко од Пријепоља, налази се српски средњовековни манастир Милешева. Подигнут је од стране краља Владислава, у другој половини 13. века, а данас представља непокретно културно добро као споменик културе од изузетног значаја. Фото: Војводина уживо Манастир >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је зидан у рашком стилу, а манастирска црква посвећена је Вазнесењу Господњем. Недуго након изградње, Краљ Владислав 1235. године, одлучује да Милешевској цркви дода још једну припрату како би у њој сахранио свог стрица Светог Саву. Данас се у манастиру чува лева рука Светог Саве, која је сачувана након што су Турци 1594. године, спалили мошти светитеља.

Манастир је похаран од стране Турака 1459. године, али је недуго након тога и обновљен. Упркос тешким околностима, у Милешеви је црквени и просветни живот трајао скоро непрекидно.
Фото: Војводина уживо Познато је да је једна од првих српских штампарија радила у Милешеви, као и једна од најстаријих манастирских школа. Велика обнова манастира догодила се и у другој половини 16. века, када је подигнута и живописана спољна припрата.
Фреске унутар манастира важе за најбоља европска остварења 13. века, док је најпознатији Бели Анђео – део композиције Мироносице на Христовом гробу.
Иако није познато ко су били милешевски сликари, чињеница је да су иза себе оставили дела непроцењиве и непролазне вредности.
Фото: Војводина уживо Dan kada je napadom Austrougarske na Srbiju počeo Prvi svetski rat

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нестварна места: Манастир Милешева се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.