Израел: Нетанијаху каже да није крај демократије; у Тел Авиву нови протести

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 10:11

Израел: Нетанијаху каже да није крај демократије; у Тел Авиву нови протести

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху изјавио је да одлука израелског парламента да укине овлашћења Врховног суда да поништава владине одлуке које сматра неразумним и штетним не угрожава израелску демократију, док су у Тел Авиву одржани нови протести против реформе правосуђа. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Ronen Zvulun/Pool Photo via AP Нетанијаху је рекао, за америчку телевизију „ABC News“, да ће сви видети, кад се ситуација смири, да доношење тог закона није крај израелске демократије.
Нетанијаху је за Си-Ен-Ен одбио да каже да ли ће послушати потенцијалну одлуку Врховног суда за поништи закон којим се укидају овлашћења тог суда, пренео је Ројтерс.
Врховни суд Израела ће следећег четвртка размотрити жалбу против закона који је парламент донео у марту, а који ограничава услове за смењивање премијера са функције.
Демонстранти су за тај дан најавили нове протесте.
Хиљаде људи протестовало је у Тел Авиву против реформе правосуђа, уз велико присуство полицијских снага, а није било насиља.
Протести су почели у четвртак увече у Тел Авиву против владине реформе правосуђа, чији је први део усвојен ове седмице, а кључни закон којим се укидају овлашћења Врховног суда Израела да поништи одлуке владе и парламента које сматра неразумним и штетним усвојен је у понедељак.
На протестима који су уследили после усвајања тога закона, полицајци су оптужени за прекомерну примену силе против демонстраната, објавио је „Тајмс оф Израел“.
Начелник полиције Коби Шабтаи одржао је у четвртак ујутру састанак на којем је поновио захтев полицији да дозволи мирне демонстрације које не блокирају путеве, не изазивају насиље и не нарушавају јавни ред.
Израелска полиција је аполитична и ради за све грађане, рекао је Шабтаи.
Он је истакао да је у четвртак било појачано присуство полиције дуж аутопута Ајалон у Тел Авиву да би се спречило блокирање саобраћаја.
У Њујорку се у четвртак окупило неколико стотина демонстраната испред израелског конзулата против реформе правосуђа, носећи израелске заставе.
Скуп је организовала група израелских активиста UnXeptable, уз подршку бројних јеврејских организација са седиштем у Њујорку.
Током великих окупљања у Тел Авиву и Јерусалиму у понедељак и у уторак рано ујутру, демонстранти су сатима блокирали аутопутеве и саобраћајнице, а полиција је користила водене топове да растера демонстранте.
Више од 30 демонстраната је повређено у сукобима, а полиција је саопштила да је повређено 14 полицајаца.
Истовремено је ухапшено око 40 људи широм земље.
Протести против реформе правосуђа почели су у јануару након што је Нетанијаху најавио тај план.
Singapur: Pogubljena žena prvi put za gotovo 20 godina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Израел: Нетанијаху каже да није крај демократије; у Тел Авиву нови протести се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.