Пуповац у Србу: Антифашизам је под ударом ревизионизма

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 08:03

Пуповац у Србу: Антифашизам је под ударом ревизионизма

У организацији Српског народног вијећа (СНВ) у Србу је прослављена 82. годишњица антифашистичког устанка, а председник СНВ-а Милорад Пуповац поручио је да је антифашизам под ударом ревизионизма. Фото: Танјуг/Фото Хина/Даниел Касап Он је истакао да је ревизионизам снажан и на >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нашим просторима, упркос чињеници да су кроз деценије које су уследиле након антифашизма сви народи на простору бивше Југославије имали мир, просперитет и једнакост, пренела је агенција Хина.
Говор је започео жељом да све жртве 2. светског рата, Срби, Хрвати и Муслимани почивају у миру и „да их се свих сећамо с поштовањем“.
Пуповац је позвао на минут ћутања за стотине недужних жртава усташког режима, побијених за три дана пре устанка у Доњој Суваји, у Осредцима, у Бубњу, Пишковцу и другим местима.
Пијетет је одао и жртвама Небљуса и Мељиновца код Доњег Лапца, где је побијено близу сто људи.
Пуповац је такође поручио да се треба сетити и других недужних жртава као што су цивили из Бротња, који су страдали због одмазде за усташке злочине или, како је рекао „због идеје да су Хрвати генерално криви за све, без обзира што су то били старци и деца који су само остали код своје куће“.
Пуповац се присетио и Муслимана и Хрвата с друге стране границе, у БиХ, који су у збегу страдавали у великом броју.
Говорио је и о покретачима устанка народа Лике и Кордуна, па је између осталог рекао да нема илузију да је могуће истином променити мишљење оних који тврде да је у Србу био четнички устанак.
Говорећи о конкретним именима, навео је да су устаници били прогресивне леве, тада комунистичке оријентације, освештени антифашисти на челу с Марком Орешковићем и Гојком Половином, као и да је Половина у својим сећањима изразио жаљење што су неки од устаника насрнули на људе у Бротњу, јер да су чинили све да се то не догоди.
„Зато је овај народ имао и потребу да брани свој голи живот, али већ тада и идеју смештања у европски и светски концепт отпора против фашизма, нацифашизма и њихових локалних квислиншких сарадника“, рекао је Пуповац.
Он је додао и да је важно да се то зна због будућности, јер је тај покрет објединио хрватски и српски народ у заједничкој борби, нпр. Далматинце и Личане, а гледајући шире да је створио концепт европског и светског поретка.
Председник Савеза антифашистичких бораца Фрањо Хабулин казао је да су прославе годишњица у Србу потребне да би се одговорило „демонизацији Народно ослободилачког рата и врховног команданта Јосипа Броза Тита“.
Он је додао и да се против плимног таласа ревизионизма „морамо борити изношењем истине, да нам се због лажи неистомишљеника не би лепиле клеветничке етикете“, а у свом говору изнео је и образложио тврдњу да „без антифашистичких темеља данас не би било ни Хрватске“.
Severna Koreja: Kineski i ruski zvaničnici na vojnoj paradi povodom Dana pobede

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пуповац у Србу: Антифашизам је под ударом ревизионизма се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.