Северна Кореја: Кинески и руски званичници на војној паради поводом Дана победе

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jul.2023, 07:43

Северна Кореја: Кинески и руски званичници на војној паради поводом Дана победе

Кинески и руски званичници присуствовали су војној паради у престоници Северне Кореје, организованој поводом обележавања 70 година од завршетка корејског рата који Пјонгјанг слави као Дан победе, објавили су данас севернокорејски државни медији. Фото: Wikimediacommons/Xiehechaotian Руски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << министар одбране Сергеј Шојгу и и члан Политбироа Комунистичке партије Кине Ли Хонгџонг стајали су током параде поред севернокорејског председника Ким Џонг-уна док су посматрали вежбу напада дроновима и најновије севернокорејске нуклеарне ракете, пренео је Ројтерс.
Парада је одржана током протекле ноћи, а током смотре Ким, Шојгу и Ли су причали, смејали се и салутирали док су севернокорејски војници марширали, види се на снимцима које су објавили севернокорејски медији.
На паради су приказане и најновије севернокорејске балистичке интерконтиненталне ракете „хвасонг-17“ и „хвасонг-18“ за које се верује да имају домет да погоде мете било где у САД, објавила је британска агенција.
Ким је приредио пријем и ручак за Шојгуа током којег је изразио солидарност са руским народом и војском, а разговарали су о стратешкој безбедносној и одбрамбеној сарадњи две земље.
Шојгу је похвалио севернокорејску војску као „најјачу на свету“, јавила је КЦНА.
На другом састанку, Шојгу је прочитао поздравни говор руског председника Владимира Путина који је захвалио Северној Кореји на подршци Русији током специјалне војне операције у Украјини.
У говору на паради, министар одбране генерал Канг Сун-нам оптужио је САД и њихове савезнике за повећање напетости у региону.
Северна Кореја је под санкцијама УН због свог ракетног и нуклеарног програма од 2006. године, а то укључује забрану развоја балистичких пројектила.
Русија и Кина су се последњих година противиле настојању САД да се Северној Кореји уведу нове санкције због наставка развоја балистичких пројектила, тврдећи да санкције треба ублажити у хуманитарне сврхе и да треба отпочети преговоре са Пјонгјангом.
Putin: Pjongjang čvrsto podržava Rusiju u specijalnoj operaciji u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Северна Кореја: Кинески и руски званичници на војној паради поводом Дана победе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.