САД: Несигуран систем отежава нова улагања у БиХ, а посебно у Републици Српској

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 18:21

САД: Несигуран систем отежава нова улагања у БиХ, а посебно у Републици Српској

 Амерички Стејт департмент објавио је данас извештај о инвестиционој клими у Босни и Херцеговини у којем је упозорио на компликован и несигуран систем који отежава инвеститорима нова улагања, посебно у Републици Српској. Фото: Градске инфо У извештају се наводи да је БиХ отворена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за страна улагања, али да би успели, инвеститори морају да превладају значајне изазове који укључују, како се тврди, ендемску корупцију, сложене законске оквире и структуре власти, нетранспарентне пословне процедуре, недовољну заштиту имовинских права и слаб правосудни систем под неприкладним утицајем етнонационалистичких странака и њихових покровитељских мрежа, преноси Кlix.bа.
Додаје се да земља нуди „либералан трговински режим“, али да је значајна миграција радне снаге створила изазове у запошљавању, те да сложене институционалне, политичке и територијалне структуре БиХ компликују економски пејзаж земље и одвраћају стране инвеститоре.
Из Стејт департмента истичу да су етничке тензије и даље високе, док се етнонационалистичке боре да осигурају или одрже контролу над одређеним институцијама.
Наводи се да су институције на државном нивоу направиле мали напредак у спровођењу неопходних реформи за јачање пословног окружења.
Истовремено, додаје се да је БиХ постала земља кандидат за чланство у Европској унији 2022. године, што је препознато као политичка одлука, а не као одраз значајног напретка у неопходним реформама.
Наводи се да се економија БиХ у потпуности опоравила од пандемије вируса корона, али да и даље бележи низак ниво економског раста.
У извештају се напомиње да да БиХ није чланица Светске трговинске организације, а говори се и о проблему корупције, као и о листи санкционисаних особа из БиХ, међу којима је и председник Републике Српске Милорад Додик.
Посебно је наглашено да су тензије повећали потези РС да „противуставно преузме контролу над државном имовином“ и, како се наводи, претње Додика да ће Српску одвојити од БиХ.
 
U Prištini počelo suđenje bivšem policajcu Slađanu Trajkoviću

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак САД: Несигуран систем отежава нова улагања у БиХ, а посебно у Републици Српској се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.