Откривене рушевине древног Нероновог позоришта у Риму

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 16:13

Откривене рушевине древног Нероновог позоришта у Риму

Структуре и украси, који се могу идентификовати са остацима Нероновог позоришта, откривени су данас у оквиру археолошких ископавања у дворишту и врту ренесансне палате недалеко од Ватикана, у којој је смештен Ред светог гроба. Фото: Танјуг/AP Photo/Andrew Medichini Царски театар се помиње >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у древним списима, али место на коме се налазио никада није откривено.
Археолози су вршили ископавања дубоко испод ограђене баште Палацо дела Ровере од 2020. године у оквиру планираних радова на реновирању те ренесансне зграде са фрескама, у коју треба да се усели хотел „Фор сизонс“.
Поменути остаци највероватније су били делови раскошних стубова обрађених скупоценим мермерима, префињених украса са златним листиц́има и неких просторија коришћениј као депои за костиме и сценографије, пренела је Анса.
Како се наводи, све су то елементи који могу да се идентификују као делови грађевине познате као Театрум Неронис.
„То је откриц́е од изузетног значаја, које сведочи о месту где је Нерон увежбавао своје песничке и певачке наступе, познате из античких извора, које досад нису пронађене“, коментарише специјални управник града Рима Данијела Поро.
Истакла је да је то веома важно откриче у важном делу града.
„У седишту коњичког Реда светог гроба у Јерусалиму, који финансира добротворне институције у Светој земљи, отпочеле су активности ископавања и проучавања“, прокоментарисао је Леонардо Висконти ди Модроне,, генерални гувернер тог реда у чијем је власништву Палацо дела Ровере.
Ископавања, која су започета 2020. године, довела су до важних откриц́а: Хорти ди Агрипина, где је Калигула саградио велики циркус за коњске трке, док је Нерон направио велико позориште.
„Величина зграде, лепота украса и употребљени материјали наговештавају да је то Нероново позориште, баш онако како га је Плиније описао“, навео је археолог Де Кристофаро.
Други археолог Ренато Себастиани истакао је да су археолошка откриц́а испод Палацо дела Ровере „вратила много средњовековне историје Рима, изузетно важне за град“.
Materela: Ako ne iskoristimo novac iz fonda EU, to će biti poraz cele Italije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Откривене рушевине древног Нероновог позоришта у Риму се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.