Група за заштиту приватности тужила Рајанер због технологије препознавања лица

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 14:51

Група за заштиту приватности тужила Рајанер због технологије препознавања лица

Европски центар за дигитална права NOYB поднео је данас тужбу против авио-компаније Рајанер због коришћења технологије за препознавање лица, која наводно угрожава приватност путника. Фото: Wikimedia Commons/Bene Riobó Рајанер тражи од клијената да приликом резервације лета преко онлајн >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << путничких агенција потврде свој идентитет преко поменуте технологије, а NOYB сматра да ова пракса нема оправдања, преноси Ројтерс.
„Не постоји ваљан разлог да Рајанер користи ову технологију, а изгледа да ова авио-компанија свесно крши право на заштиту података својих клијената“ , наводи се у саопштењу NOYB-а.
Ирска компанија не тражи да њени клијенти користе ову технологију приликом резервације прека Рајанеровог сајта или мобилне апликације.
НОYБ је навео да Рајанерове процедуре верификације нису у складу са евопским законом о заштити приватности ГДПР, јер компанија не објашњава која је сврха овог процеса. Рианаир је у одговору рекао да је његове процедуре у потпуности у складу са свим ГДПР прописима, а да поменута верификација служи пре свега интересима клијената и штити их тако од евентуалних превара онлајн путничких агенција.
NOYB је англески акроним од „none of your business“, односно „не тиче те се“ или „нису твоја посла“, наводи се на сајту ове организације.
Vlasnici privatnog smeštaja spuštaju cene i do 50%

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Група за заштиту приватности тужила Рајанер због технологије препознавања лица се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.