Колонијална архитектура за путнике почетнике

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 14:42

Колонијална архитектура за путнике почетнике

Иако колонијална архитектура неминовно подсећа на тужну прошлост којом се освајачке силе не би требале поносити, њена елеганција и лепота често засене историјски контекст у ком је настала, те она данас представља важан део историјског наслеђа многобројних земаља. Красе је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << богати детаљи, симетрија и уравнотежен изглед који доприносе њеној елеганцији. Фото: Unsplash/Jaime Correas Осим тога, колонијална здања одликује и функционалност која се са формом спаја на хармоничан начин, те њихова прилагођеност тропској или суптропској клими. Велике веранде, простране собе и високи плафони тако омогућавају проток ваздуха и помажу да се ублажи врућина. Још једна од карактеристика колонијалне архитектуре је и повезаност са природом. Тако су многе грађевине пажљиво интегрисане у природно окружење, те направљене од природних и локалних материјала као што су дрво или камен. Додатно, зграде су најчешће “у симбиози” са вегетацијом и споља. Због ових привлачних карактеристика колонијални градови незаобилазни су у туристичким обиласцима, а ми вам доносимо неколико оних који важе за чуваре најлепших колонијалних дела.
Хавана, Куба Фото: Unsplash/Alexander Kunze Хавана је посебна по многочему а разнобојне колонијалне зграде које датирају из 16. и 17. века само су једна од тих ствари. Стари део града, Хабана Виеја, проглашен је UNESCO-овом светском баштином и препун је прелепих примерака ове архитектуре, до те мере да Хавана важи за вероватно најочуванији колонијални град у Латинској Америци. Осећај телепортовања у прошлост употпуњавају и елегантни амерички олдтајмери из педесетих који су и дан данас у употреби у Хавани. Опште шаренило обогаћено сентименталном кубанском музиком, укусном храном и опуштеним начином живота чини овај град јединственом дестинацијом.
Картагена, Колумбија Фото: Unsplash/Leandro Loureiro Картагена је неоспорна краљица Кариба, популарна туристичка дестинација са очуваним колонијалним градским језгром и опасана 13 километара дугим каменим бедемима. Њене шарене куће, камени тргови и тврђаве из 16. века чине је једним од најлепших градова Јужне Америке. Оно што град чини посебним су импозантне зидине које окружују његов стари део, изграђене пре п​​ет векова као заштита од напада гусара и других непријатеља. Данас пружају спектакуларан поглед на град и околину, а такође служе као популарно место за шетњу и фотографисање. Врхунац обиласка представља тврђава Сан Фелипе де Барајас, једна од највећих и најимпресивнијих тврђава из шпанског колонијалног периода у читавој Јужној Америци, смештен на брду изнад града. Осим својом фасцинантном архитектуром посетиоце оставља без даха и захваљујући панорамским погледу на Картагену и Карипско море.
Сан Хуан, Порторико Фото: Unsplash/Zixi Zhou Основан 1521. године, Сан Јуан ставља у контраст историјску аутентичност са пулсирајућом модерном енергијом – мозаик квартова који се динамично мењају али успевају да сачувају артефакте колонијалне ере. Најпознатији део града је стари Сан Хуан, који је део УНЕСЦО-ве светске баштине, а карактеришу га калдрмисане улице, шарене колонијалне зграде, тврђаве и утврђења. Он је и дом неким од најважнијих историјских споменика, укључујући Ел Морро и Цастилло Сан Цристобал, који датирају из шпанског колонијалног периода.
Антигуа, Гватемала Фото: Unsplash/Rodrigo Escalante Некадашња колонијална престоница Гватемале град је заводљиве лепоте и пастелних фасада који се налази у подножју три вулкана. Познат је по својим прелепим црквама, самостанима и грађевинама од вулканског камена у 16. и 17. веку. Због свог шарма те добро очуваним и пажљиво обновљеним колонијалним архитектонским драгуљима, Антигуа је проглашена UNESCO-овом светском баштином 1979. године.
Град је познат и по руинама цркви, импресивним рушевинама које су остале након земљотреса у 18. веку. Руине, као што су El Carmen и Catedral de Santiago, сада представљају фасцинантне споменике и туристичке атракције. Шарене фасаде, балкони, дворишта и фонтане додају посебан шарм граду. Улице су поплочане каменом, а дрвеће, цвеће и винове лозе додатно доприносе фотогеничности. Антигуа је због своје атрактивности и приступачних цена позната и као популарна дестинација за учење шпанског језика
Луанг Прабанг, Лаос Фото: Wikimedia/Francisco Anzola Јединствени микс лаоске и колонијалне културе и архитектуре чини Луанг Прабанг једним од најинтересантнијих градова у Индокини. Прелепи град смештен на северу Лаоса истиче се како по богатој културној баштини тако и очаравајућој природи. На UNESCO-ову светске баштине уписан је 1995. године захваљујући томе што је изузетан пример добро очуване урбане архитектуре која комбинује лао традиционални стил са француским колонијалним утицајем. Осим тога, град важи и за престоницу будистичке духовности са преко 30 : Луанг Прабанг је познат као један од најважнијих будистичких центара у Лаоси. Град има више од 30 будистичких храмова, укључујући познати Wat Xieng Thong, изграђен у 16. веку.
Пондишери, Индија Фото: Unsplash/Photoloord Anu Град Пондишери је био једна од француских колонија у Индији. Французи су први пут освојили град 1674. године и задржали га као колонијално упориште све до 1954. године, када је постао део Индије. Француска присутност одразила се на архитектуру, кухињу, језик и културу града те је данас најзначајнији кварт у граду управо “француски кварт” (French Quarter), добро очуван и препун колонијалних грађевина.
Овде се могу видети шармантне фасаде које као да су телепортоване из Француске, простране трговачке куће, цркве, улице са калдрмом и тргови попут Promenade du Beach. Овај град на крајњем југоистоку Индије познат је и по својим лепим плажама на обали Бенгалског залива, али и близини Ауровила, јединствене духовне заједнице основане 1968. године где се пропагирају филозофије мира, хармоније и јединства.
Аутор текста: Н.К.
Katar: Dragulj u pustinji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колонијална архитектура за путнике почетнике се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.