Мали са Лијем: У наредном периоду биће ојачана економска сарадња Србије и Кине

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 14:01

Мали са Лијем: У наредном периоду биће ојачана економска сарадња Србије и Кине

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали састао се данас са потпредседником Кинеског центра за економску сарадњу Лијем Ђингхуом, са којим је разговарао о економској сарадњи две земље и о заједничким пројектима. Фото: Танјуг/Сава Радовановић Они су закључили да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ће у наредном периоду додатно бити ојачана економска сарадња две земље, као и да ће, захваљујући Споразуму о слободној трговини, у великој мери бити унапређена трговинска размена, наводи се у саопштењу Министарства финансија.
Саговорници су се сагласили да су ИКТ, иновације и вештачка интелигенција будућност света, да је НР Кина у том смислу један од апсолутних лидера, као и да Србија има огроман потенцијал који може и треба да искористи.
Како се наводи, Мали је истакао да је Србија пре 10 година прошла кроз тежак период фискалне консолидације, те да је захваљујући тешким и храбрим одлукама председника Србије Александра Вучића, успела да стабилизује буџет и да консолидује јавне финансије. Он је навео да је након тога српска привреда кренула и убрзано да расте, тако да је кумулативно у 2020. и 2021. години, током пандемије корона вируса, Србија била најбрже растућа економија Европе.
Потпредседник Владе је рекао и да је у последњој деценији отворено на стотине фабрика, те да се тренутно гради девет ауто-путева и брзих саобраћајница и истакао да се велики број актуелних инфраструктурних пројеката спроводи управо са кинеским компанијама.
Он је казао да је циљ руководства бољи квалитет живота грађана, па да се у том смислу и повећавају плате и пензије, граде се нове болнице, школе, научно-технолошки паркови.
Мали је навео и да ће врхунац успеха бити организација специјализоване изложбе Експо 2027 и позвао Кину да учествује у изложби и да на најбољи начин представи своја достигнућа. Ли Ђингхуа је рекао да се под вођством два председника, Александра Вучића и Си Ђипинга, сарадња две земље брзо развијала у различитим областима, и похвалио напредак Србије у последњој деценији, стоји у саопштењу.
Он је истакао да је посебно важно што се побољшао квалитет живота грађана, затим што је створено квалитетно привредно окружење, као и што је Србија побољшала свој положај и углед у свету и додао да му је драго што је НР Кина могла да буде део те успешне приче.
Brnabić: Srbija je u digitalnoj sferi postala punopravni član EU

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали са Лијем: У наредном периоду биће ојачана економска сарадња Србије и Кине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.