Одаловић: Курти је проблем међународне заједнице и странака косовских Албанаца

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 09:30

Одаловић: Курти је проблем међународне заједнице и странака косовских Албанаца

Председник Владине комисије за нестала лица Вељко Одаловић, рекао је данас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти постао проблем међународне заједнице и политичких странака косовских Албанаца и да је искључиво одговоран за ескалацију на КиМ. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Владимир Шпорчић „Курти има проблем са унутрашњом и спољном политиком, у ЕУ и САД. Он је човек проблема“, рекао је Одаловић за РТС.
Упитан да ли се толерише политика ЕУ према Куртију, Одаловић истиче да смо ми са правом љути на међународне посреднике, пошто нас на одређени начин изједначавају у ескалацији на северу КиМ. „За ескалацију је искључиво одговоран Аљбин Курти, и оно што он ради“, нагласио је Одаловић.
Подсетио је да нема инцидента који су изазвали Срби, те да све изазива премијер привремених приштинских институција.
„Он треба да повуче специјалне јединице и градоначелнике да би након тога расписао изборе. Не може се мењати ходобран који је договорен. Ни у једном тренутку није позвао лажне градоначелнике да поднесу оставке, а они су обесмишљени као и немају никакав легитимитет“, рекао је Одаловић.
Он је истакао да је један број Срба због ексалације сукоба морао да се дислоцира. „Курти је проблем међународне заједнице и политичких странака косовских Албанаца. Његови политички противници га оптужују да их свађа са стратешким партнерима који су наумили да им направе државу“, истакао је он.
Одаловић је подсетио на податак да 71 одсто младих одлази са КиМ, али да „Курти о томе не размишља“.
„У овој години је прилика да се дође до неког решења, пошто ће међународна заједница пуним капацитетом бити укључена у процесе. САД иде на своје изборе следеће године, док ће Европа такође, на пролеће, распустити парламент“, рекао је Одаловић.
„Повезивање Приштине и Ниша ауто-путем је изузетно важно пошто даје поруку да ће ‘Ауто-пут мира’ омогућити проходност и фреквенцију у оба правца“, рекао је Одаловић поводом отварања прве деонице од ауто-пута од Ниша до Мерошине.
Он је истакао да је лука Драч веома важна, пошто је чвориште транспорта робе. „На Мердару настаје колапс у саобраћају два пута у току године када се формирају колоне од неких 30 километара са возилима Албанаца који раде и живе на западу. Начин да се то превазиђе је изградња саобраћајнице за коју се надам да ће бити изграђена до Приштине, и даље до Албаније и Јадранског мора“, рекао је Одаловић.
Он је истакао да „Ауто-пут мира“ спаја европске земље, те да ЕУ има највећи интерес од њега.
Varhelji: Otvaranja dela auto-puta Niš-Merdare sjajna vest

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Одаловић: Курти је проблем међународне заједнице и странака косовских Албанаца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.