Кризу не решава промена сорти у малињацима

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jul.2023, 09:16

Кризу не решава промена сорти у малињацима

Решење тренутне кризе у малинарству није у промени сортимента у домаћим засадима као што неки предлажу. Фото: Unsplash/grishina_ulyana Сорте малина које су прославиле српско малинарство „виламет” и „микер” и даље треба да остану базичне у нашој производњи, каже један од водећих домаћих >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << стручњака за јагодасто воће др Александар Лепосавић из Института за воћарство у Чачку.
„Малинарима не препоручујем да мењају ове сорте у засадима, јер смо по њима препознатљиви на светском тржишту. Сортимент који ми имамо је намењен преради и ту су купци већ дали свој суд“ напомиње он.
Подсећа да је до данас наука регистровала и систематизовала више од 1.500 једнородних и двородних сорти црвене, црне и пурпурне малине, али је мали број оних које су економски битне.
Према његовим речима, у малиногорјима Србије „виламет” је од средине седамдесетих година прошлог века привредно најзначајнија и најзаступљенија сорта са учешћем од 90 одсто у засадима. Изузетно је родна и у повољним агроеколошким условима, уз интензивну негу, даје принос и више од 20 тона по хектару. „Микер” је америчка сорта, настала укрштањем „виламета” и „катберта”.
Лепосавић наглашава да због изузетно квалитетног плода расте тражња за овом сортом која иначе на светском тржишту остварује бољу цену од „виламета”. Добро подноси транспорт, погодна је за смрзавање, прераду и потрошњу у свежем стању. „Виламет” се из Србије углавном извози у Немачку, скандинавске земље и САД. „Микер” је тражен у Француској, Јапану, Америци.
Наводи да треба радити на клонској селекцији, на унапређењу ове две сорте јер је било увоза садног материјала из различитих земаља – Америке, Швајцарске, Француске, произведеног по различитим поступцима тако да је такав садни материјал изгубио сортне карактеристике.
„Проблем је у пореклу и здравственом статусу. Ми имамо услове да наш постојећи садни материјал умножимо и унапредимо и то је право решење за наше малинарство“ поручује он.
Недавно је објављена и Лепосавићева нова књига „Савремена производња малине” у којој аутор, на основу вишегодишњих истраживања, излаже сва актуелна достигнућа из области технике гајења, заштите и прераде малине, воћне врсте која је због економског значаја и утицаја на домаћу привреду већ више од 40 година питање свих питања у Србији.
Vlasnici privatnog smeštaja spuštaju cene i do 50%

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кризу не решава промена сорти у малињацима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.