Србија може да буде логистички центар компаније Алибаба?

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jul.2023, 16:32

Србија може да буде логистички центар компаније Алибаба?

Србија може да постане регионални логистички центар компаније Алибаба за целу Европу. Фото: Војводина уживо Половином јула месеца један од најбогатијих људи НР Кине Џек Ма, власник Алибаба групе посетио је Београд. Тачан повод његовог доласка, као и са ким се састао, за сада >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << није познат јавности. Можемо само да претпостаљамо.
Па, хајде да послажемо коцкице и видимо шта би то привукло једног од најбогатијег бизнисмена Азије у Србију?
Изградња регионалног логистичког центра у Европи: Србија је на европском путу, поновио је председник Србије Александар Вучић више пута, а током последњих година изграђено је више од 500 километара аутопутева, а уз помоћ кредита из Кине брзом пругом се повезују Београд и Будимпешта. Такође, кредитом Европске уније брзом пругом повезују се Ниш и Београд. Ако знамо да је Солунска лука у власништву Кине, онда је проблем логистике – преноса пакета – решен. Међутим, потребно је и место где би се ти пакети примали, складиштили, разврставали и даље преносили.
Фото: Војводина уживо И ту је Србија у предности у односу на друге државе регије, јер поред добрих саобраћајница и железнице има и нови регионални логистички дистрибутивни центар Поште Србије који има све што је потребно за примање, разврставање и слање пакета. Пошта Србије је имала више званичних разговора са представницима компаније Алибаба током последњих година, а министар привреде Момировић је у априлу обишао дистрибутивни центар Алибабе у Кини и тада изјавио: – посетили смо седиште компаније у Хангдзоу. Тамо сам представио потенцијале Србије када је реч о нашим производима и услугама, развијености ИКТ сектора. Тада смо разговарали о даљој сарадњи на пољу е-трговине и ја дубоко верујем да би сарадњом са компанијом Алибаба отворили нова врата за развој е-трговине у Србији.
Које су још предности Србије?
Споразум о слободној трговини између Србије и Кине Током јула месеца завршени су разговори око текста Споразума о слободној трговини између Србије и Кине. На овај начин решава се проблем царине и оцарињења. Наш извоз у НР Кину расте. Он је 2012. године износио шест милиона долара, 2013. девет милиона, 2014. 14 милиона, а лане 1,3 милијарде долара”.
Кина је у последњих 10 година други највећи инвеститор у Србију. Кинеске компаније су инвестирале 4,2 милијарде евра у привреду наше земље. Заједнички се граде ауто-путеви, као и брза пруга Београд – Будимпешта.
Србија има “челичне” пријатељске односе са НР Кином, док ЕУ својим тврдим ставовима често шаље политички јаке поруке критикујући кинеско руководство и однос према људским правима. Не треба заборавити да је током пандемије управо НР Кина била прва земља која је помогла Србији, у почетку донирајући вакцине и тестове, и уз чију помоћ је саграђен институт Ватрено око.
Поред нових путева, брзе железнице, челичног пријатељства, раста привредне сарадње, шта су још предности Србије у односу на друге државе региона? Србија је земља која је спремно ушла у четврту индустријску револуцију. Дигитализација иде убрзано, а широкопојасни интернет ће бити приступачан свима, чак и у најзабаченијим деловима државе. Улагање у образовање из области ИТ је значајно и велики број младих опредељује се за ове студије – значи, образована радна снага постоји и способна је да одговори на најзахтевније захтеве е-тржишта.
Највећа светска компанија за онлине осигурање Жонг Ан (ЗхонгАн), део Алибаба групе, отворила је канцеларију у Србији пре шест месеци, са циљем да покрије своје деловање у целој Европи, пренела је телевизија Блумберг Адриа. Пре три године у Србији је отворен и Хуавеј Центар за иновације и дигитални развој, чији задатак је и да помогне дигиталној трансформацији наше економије како би се лакше повезала са водећим светским компанијама.
Дакле, постоји заиста пуно добрих разлога, од техничке и кадровске опремљености, геополитичке позиције, и одличне сарадње и комуникације између два лидера, Вучића и Си Ђинпинга, да кинеска компанија Алибабаба отвори регионални логистички центар у Србији.
Отварањем логистичког центра у Србији, стручњаци кажу да би се дистрибуција пакета обављала брже, јер би се достава за европске државе скратила за 45 дана.
Остаје нам да у наредним данима видимо да ли све ове предности имају утицај на долазак Кинеског гиганта Алибабе у Србију.
Ministar Vučevića sastao se sa ruskim ambasadorom Bocan-Harčenkom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србија може да буде логистички центар компаније Алибаба? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.