Пуџдемон на корак од губитка имунитета, тражи се активација потернице

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jul.2023, 13:36

Пуџдемон на корак од губитка имунитета, тражи се активација потернице

Бивши каталонски председник Карлес Пуџдемон, који је побегао у Белгију, на корак је од губитка имунитета, а тужилаштво је затражило да се поново активира међународна потерница Фото: Танјуг/AP Photo/Gloria Calvi, File Само три недеље пре избора, Општи суд Европске уније (ТГУЕ), са седиштем >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Луксембургу, укинуо је Пуџдемону имунитет као посланику у Европском парламенту, пренео је шпански дневник „Паис“.
Резолуција се односи и на два одборника каталонске владе која је организовала референдум о независности 1. октобра 2017, Тонија Комина и Клару Понсати. Одлука није коначна и Пуџдемон и његове колеге су се већ жалили на њу, али су њихове шансе да задрже имунитет мале.
Након што је сазнала за одлуку, Санчесова влада је била „веома задовољна“ реченицом која представља „несумњиву подршку шпанским институцијама“, рекао је министар правде Пилар Љоп.
У понедељак, после избора, тужилаштво Врховног суда затражило је од истражног судије Пабла Љарене да распише међународну потерницу и налог за хапшење бившег каталонског председника, као и да изда нову евро-потерницу. Захтев министарства настао је као последица одлуке европског правосуђа (још није потписан) да му укине имунитет.
Љарена гони бившег председника за злочине непослушности (што подразумева само казну дисквалификације) и проневеру.
Судија је већ јасно ставио до знања да бившем каталонском председнику приписује то кривично дело у његовом отежаном модалитету, за који је запрећена казна до 12 година затвора. У случају повратка, Пуџдемон би био притворен и у притвору чеко суђење.
Влада би могла да га помилује, али се такав сценарио чини веома далеким, наводи лист.
Varšava podnela žalbu EK zbog nemačkog odlaganja otpada u Poljsku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пуџдемон на корак од губитка имунитета, тражи се активација потернице се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.