Незапослени у Аустрији не могу на одмор у иностранство

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jul.2023, 09:04

Незапослени у Аустрији не могу на одмор у иностранство

Многи незапослени Аустријанци, пријављени на Аустријском државном сервису за запошљавање (АМС), у дилеми су да ли ће овог лета моћи да оду на море или у посету својој породици у иностранству, преносе тамошњи медији. Фото: Unsplash/datingscout „Могу, али у то време морају да се одјаве са >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << АМС-а. Закон о осигурању незапослених прописује да морају остати у земљи, а како ми немамо море, сме се ићи на Нежидерско језеро, али не и на море. Наравно да могу да пријаве годишњи одмор али за то време не могу да добију накнаду за незапослене“ појаснио је шеф АМС-а Јоханес Копф у разговору за аустријски дневни лист „Хојт”.
Како се истиче, међу овим људима је и велики број оних из земаља бивше Југославије који су навикли да већи део слободних дана проводе у матичним земљама.
Овога пута ће их вероватно бити мање јер годишњи одмор у иностранству неће више моћи да иде на терет државе.
Како наводи овај лист, до краја јуна ове године у Аустрији су 307.732 особе биле пријављене код АМС-а као незапослене. Од тога њих 239.301 било је без посла, а 68.431 на дошколовавању. Недавно су донете и измене прописа, што не одговара многим незапосленима, а то је да ова служба особе које су заведене у бази може да пошаље и у неку другу аустријску покрајину на рад, уколико су упражњена радна места за тај образовни профил.
Аустрија има девет савезних покрајина, а неке су једна од друге удаљене и више од 500 километара.
Како је истакао Копф, то важи само за особе које немају никога о коме брину.
„То значи да немају децу или родбину коју морају да негују“ појаснио је шеф АМС-а. Напоменуо је да они који морају да се преселе у другу покрајину на посао морају да добију одређени стамбени простор.
Kompanija NIS nastavila sa podrškom opštini Srbobran

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Незапослени у Аустрији не могу на одмор у иностранство се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.