Феихо не одустаје од кандидатуре за премијера

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jul.2023, 07:20

Феихо не одустаје од кандидатуре за премијера

Лидер Народне партије (ПП) Алберто Нуњес Феихо, чија је странка освојила највише гласова на парламентарним изборима у Шпанији, изјавио је да неће одустати од плана да се кандидује за премијера, иако је Баскијска националистичка партија десног центра (ПНВ) претходно саопштила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да са њим неће водити никакве разговоре о подршци. Фото: Pexels/Element5 Digital „Испунићу дужност и покушати да разговарам са странкама. Реци да немате подршку због разговора са неком групом је исхитрени закључак, рекао је Феихо.

Он је додао да тек треба да разговара са руководством крајње десног Вокса, преноси Ел Паис.
Поновио је и да намерава да разговара са актуелним премијером, социјалистом Педром Санчесом, упркос томе што је читава његова предизборна кампања била изграђена на поруци „укидања санчизма“.
”Била би огромна грешка да сепаратисти владају у Шпанији и, ипак, државне странке су добиле подршку и гласове, објаснио је Феихо.
Он је рекао да је Санчес предложио да до разговора дође након што буду познати резултати гласања у иностранству.
ПП је освојила 136 места у доњем дому са 350 места, што је знатно мање од 176 посланика потребних за потпуну већину, а могла би да формира владу само уз подршку других партија, укључујући крајње десничарски Вокс, са којим је склопила савезе у неколико регионалних администрација.
Анкете су предвиђале победу за ПП са Воксом, али те две странке нису успеле да освоје већину, па им остаје да покушају да се у парламенту договоре са каталонским и баскијским странкама које се залажу за независност тих делова Шпаније.
Шпанска десница је критиковала левицу, која је на власти од 2018. године, због ослањања на сепаратистичке странке , док је левица упозорила на повратак регресивној политици у погледу грађанских и женских права и имиграције.
Санчез би могао да обнови мандат ако добије подршку партија које се залажу за независност региона Каталоније, Баскије и Галиције, иако се понављање избора види као још једна могућност.

ИФИМЕС: Мицотакису шанса да постане најуспешнији грчки премијер у више деценија

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Феихо не одустаје од кандидатуре за премијера се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.