САД званично враћене у УНЕСКО

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jul.2023, 18:47

САД званично враћене у УНЕСКО

Сједињене Америчке Државе су, после скоро пет година прекида, поново постале чланица Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСКО). Фото: Танјуг/Bertrand Guay, Pool via AP
У седишту организације у Паризу одржана је званична церемонија подизања америчке заставе, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << којој су присуствовали генерални директор УНЕСКО-а Одри Азуле, прва дама САД Џил Бајден и прва дама Француске Брижит Макрон.
Џил Бајден је током говора најавила важну улогу Сједињених Држава у очувању културног наслеђа и промовисању развоја образовања и науке у свету.
„Била ми је част да вам се данас придружим док подижемо заставу Сједињених Држава, симбол наше посвећености глобалној сарадњи и миру“, рекла је Бајден.
Она је истакла да је овај потез пример обећања председника Џоа Бајдена о „враћању нашег лидерства на светској сцени“.
„Тако смо поносни што смо се поново придружили Унеску“, рекла је она, преноси ТВ канал Франс 24.
Азулеј је званично означила да су САД постале 194. чланица.
„У време подела, раскола и егзистенцијалних претњи, ми данас овде потврђујемо наше заједништво. Заједно ћемо бити јачи“, рекла је Азулеј и оценила да повратак САД има „значење које је веће од УНЕСКО-а“.

Специјални изасланик те агенције УН, амерички глумац Форест Витакер, похвалио је дух мира кроз образовање које „не би могло бити могуће без УНЕСКО-а“.
Одлука САД да се врате у УНЕСКО заснована је углавном на забринутости да је Кина попунила рупу у лидерству откако се Вашингтон повукао за време администрације Доналда Трампа. Овај развој догађаја наглашава ширу геополитичку динамику у игри, посебно растући утицај Кине у међународним институцијама, подсећа француски медиј.
САД су се повукле из УНЕСКО-а 31. децембра 2018. под председником Доналдом Трампом.
Вашингтон је одлуку о повлачењу образложио потребом за потпуним, по његовом мишљењу, реструктурирањем Унеска, као и негативним односом те организације према политици Израела у региону.
Израел је такође најавио повлачење из УНЕСКО-а након што је Генерална скупштина УН у децембру 2017. донела резолуцију којом се осуђује одлука америчког председника Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела.
Државе чланице УНЕСКО-а усвојиле су крајем јуна резолуцију којом се одобрава повратак Сједињених Америчких Држава у организацију.
Klintonova: Zahvalite MAGA republikancima na vrućinama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД званично враћене у УНЕСКО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.