АПР: Већина финансијских институција лане пословала позитивно

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jul.2023, 14:33

АПР: Већина финансијских институција лане пословала позитивно

Финансијске институције су у прошлогодишњем пословању показале стабилност и на нивоу већине група активних институција забележен је позитиван резултат, објавила је Агенција за привредне регистре (АПР) и навела да су банке, као главни носиоци финансијског система, оствариле >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << позитиван резултат од 87,76 милијарди динара, што је за 77,9 одсто више него пре годину дана. Фото: АПР Настављено је укрупњавања банкарског сектора, пошто је у Србији лане пословала 21 банка, две мање у односу на претходну годину, што је последично довело и до смањења броја запослених за 192 радника у односу на претходну годину.
У сектору осигурања остварен је добитак од 8,21 милијарду динара, који је за 26,1 одсто мањи него 2021. године. Пад је забележен и на тржишту лизинга, на коме је 12 давалаца финансијског лизинга створило добитак од 1,04 милијарде динара, што је за 14,4 одсто мање него претходне године.
Послујући на плитком и малом тржишту капитала, брокерско-дилерска друштва остварила су позитиван нето резултат који је смањен за 52,9 одсто у односу на претходну годину, наводи се у извештају АПР-а. Друштва за управљање добровољним пензијским фондовима остварила су укупан добитак од 203 милиона динара који је умањен за 12,3 одсто, док је број запослених у њима остао приближан оном из 2021. године.
Друштва за управљање инвестиционим фондовима остварила су губитак од осам милиона динара, а пословало је једно друштво више него у 2021. години. Добровољни пензијски фондови, њих седам и отворени инвестициони фондови са јавном понудом, којих је 24, чијом имовином су управљала поменута друштва, такође, су забележила негативне резултате.
Nemački stručnjak: ECB da napravi pauzu u podizanju kamatne stope

Преузмите андроид апликацију.
Чланак АПР: Већина финансијских институција лане пословала позитивно се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.