Селаковић положио венац на Опленцу поводом годишњице смрти вожда Карађорђа

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jul.2023, 14:28

Селаковић положио венац на Опленцу поводом годишњице смрти вожда Карађорђа

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, предводио је данас церемонију полагања венаца и одавања почасти поводом обележавања 206. годишњице смрти вође Првог српског устанка Ђорђа Петровића – Карађорђа и истакао да је том славном српском вожду >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << првом пошло за руком да поведе тадашњи народ у устанак против Османлија, али и створи прве институције модерне српске државе. Фото: Танјуг/МРЗС
„Кажете да се Србија сећа, али када дођете овде на Опленац и када видите да су се појавили само представници државе, представници војске, Задужбине краља Петра, локалне самоуправе овде у Тополи, али и братства црногорских из којих потичу Петровићи, односно Карађорђевићи, онда и немате баш утисак да се Србија сећа“, рекао је Селаковић у изјави за медије након церемоније.
Он је додао да би Србија требало да се сећа и вожда Карађорђа, али и многих других својих „великих синова и јунака“ на много „упечатљивији, важнији и душевнији начин“.
„Било је данас многима тешко да дођу у Тополу по овој врућини, али Карађорђу није било тешко да подигне устанак и да се бори по цену живота за слободну и независну Србију“, нагласио је Селаковић. Селаковић је истакао да ће Министарство за рад, запосљавање, борачка и социјална питања у будућности, управо радећи на утемељењу и јачању културе сећања радити на томе да се при свакој великој годишњици српским прецима и великим владарима положе венци и запале цвеће.
„Потрудићемо се да организујемо нарочито омладинске организације, то је од изузетне важности, омладинске организације да долазе овде чешће да се уче томе колико је била тешка и велика напорна борба за слободну и независну Србију, много тежа од тога да се седне у аутомобил или аутобус и дође данас на Опленац“, навео је Селаковић. Истакао је да је пред свим грађанима Србије борба за Србију слободну и независну.
„Да је градимо, да је унапређујемо, да је развијамо бас онако као што то радимо у ових претходних 11 година и уверен сам, да, као што је то председник (Србије Александар) Вучић обећао, да ће за неколико година управо и овде, крај Тополе, пролазити један савремени аутопут, коридор, који ће носити име по вожду Карађорђу“, рекао је Селаковић.
Додао је да је култура сећања важна како би се једнога дана неко сећао и нас, онога што смо урадили, јер на такав начин оно што радимо ми данас, као што су наши преци радили у прошлости, добија свој пуни смисао. „Зашто су ти људи живели и зашто су се борили за Србију, па да бисмо ми данас могли да живимо у слободној, независној Србији, која ће сама одлучивати о томе шта ће и како ће да ради, какву ће политику да води, како ће да се развија, шта ће да гради, у шта ће да улаже. Срби су се побунили против поробљивача, против Османлија као окупатора, баш зато да би у својој кући могли самостално да се питају и одлучују“, нагласио је Селаковић.
Истакао је да су се Карађорђе и његови устаници надахњивали причом о светом кнезу Лазару и о косовском миту, о Светом Сави, о краљу Стефану Првовенчаном чији је лик био на Карађорђевој застави, и да то није то било без разлога. „Модерна, савремена, нововековна Србија сећа се свога вожда Карађорђа, али не треба да га се сетимо једног дана у години, него треба да га се сетимо свакога дана и Карађорђа и свих других о којима нећемо причати на данашњи дан, али којих се такође сећамо са пијететом и достојанством и због тога је важно да градимо културу сећања, да би наша деца знала ко су, шта су, колико је и поносно бити Србин“, рекао је Селаковић.
Подсетио је да 1804. године, када је Карађорђе подигао устанак, ниједан једини народ на Балкану то није учинио. „То су урадили прво Срби. Да би се дошло до Грка, прошло је још више од деценије ипо, који су то урадили други, али управо је Карађорђе тај који је запалио искру слободе која ево гори до дањашњег дана и која се неће угасити у вековима који су пред нама, уверен сам у векове векова“, закључио је Селаковић.
(MAPA) Olujno nevreme ponovo nad regionom, Sledi udar nove superćelijske oluje: U okruženju upaljeni alarmi, a evo šta čeka Srbiju (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Селаковић положио венац на Опленцу поводом годишњице смрти вожда Карађорђа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.