Меморандум Министарства науке и Свис Рокет АГ доноси нове технологије у Србију

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jul.2023, 13:05

Меморандум Министарства науке и Свис Рокет АГ доноси нове технологије у Србију

У Влади Србије данас је потписан Меморандум о разумевању између Министарства науке, технолошког развоја и иновација и швајцарске компаније Свис Рокетс АГ („Swiss Rockets AG“) којим су отворене нове могућности за развој онкологије и нуклеарне медицине. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Меморандум >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су потписали ресорна министарка Јелена Беговић и извршни директор компаније Свис Рокетс Владимир Цмиљановић, који је новинарима после потписивања споразума рекао да је ова компанија заправо ушла у сарадњу са државом Србијом за прављење тзв. тераностик иновејшн центра.
„Ово је добра вест за наше градјане, јер су наши људи који живе и раде у Швајцарској и оснивачи су иновативне компаније, односно мреже компанија Свис рокетс холдинг, са великим бројем иновација у свом портфолију, одлучили да направе овај корак и да пренесу своје знање и технологије у Србију. Ова компанија ће у оквиру БИО 4 кампуса изградити нови иновациони центар за нуклеарну медицину“, рекла је Беговић новинарима.
Додала је да ће такође помоћи развоју стартап еко система у области биотехнологије у Србији и да је већ започета сарадња између ове компаније са нашим научно-истраживачким институтима као што је институт ИНЕП, Институт за хемију, технологију и металургију (ИХТМ). Према њеним речима ови институти су будући станари БИО 4 кампуса, који су већ почели да сарадјују са швајцарском компанијом, а ово је први конкретан пројекат и очекује се да ће му се придружити све већи број компанија.
„Одлучили смо да уђемо у сарадњу са нашом државом за прављење тзв. тераностик иновејшн центра. То су најмодерније болнице, где ћемо радити производњу најновијих молекула за персонализовану канцер медицину. Радићемо са најновијим технологијама скенирања пацијената са метастазама и онда ћемо на основу тих технологија моћи да користимо те молекуле како би успешно лечили пацијенте са метастазама“, рекао је извршни директор компаније Сwисс Роцкетс АГ Владимир Цмиљановић.
Додао је да ова фирма у ствари из Швајцарске пребацује веома битне технологије у Србију и да ће се те технологије даље развијати у нашој земљи. Истакао је да су ови пројекти сада веома битни за пацијенте са солидним туморима, то су првенствено пацијенти са метастазама на раку простате, неуроендокриним туморима, за глиобластоме, рак дојке а систематски ће се, корак по корак уводити једна по једна индикација.
Цмиљановић је истакао да су велику улогу у остваривању ове сарадње, осим министарке Беговић, имале и премијерка Ана Брнабић као и министарка здравља Даница Грујичић.
Vučić primio akreditive novimenovanih ambasadora

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Меморандум Министарства науке и Свис Рокет АГ доноси нове технологије у Србију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.