Од данас забрана рада козметичким салонима у Авганистану

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jul.2023, 12:21

Од данас забрана рада козметичким салонима у Авганистану

Талибани су данас објавили да сви козметички салони у Авганистану сада морају да се затворе, а након што је истекао рок од месец дана. Фото: Танјуг/AP Photo/Bernat Armangue, File Та одлука изазвала је велико противљење јавности, преноси АП и додаје да није прецизирано како ће бити санкционисани >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << они који се не повинују таквој одлуци.
Раније најављивање једномесечног рока током којег је требало да се затворе салони, довело је до ретких јавних протеста у којима су се десетине козметичара и шминкера окупили у Кабулу, а безбеднсне снаге користиле су шмркове и електро-шокере да разбију демонстрације.
Талибани су рекли да су одлучили да забране козметичке салоне јер су нудили услуге наводно забрањене у исламу и зато што су наводно узроковали економске потешкоће породицама младожења током свадбених свечаности. Породице младожења су по обичају биле обавезне да плате посете невесте и њихових блиских рођака салону пре венчања.
“Није реч о томе да средите косу и нокте, већ о око 60.000 жена које остају без посла. Реч је о томе да су жене изгубиле једно од малобројних места на које су могле да оду ради заједнице и подршке, након што су талибани систематски уништили цео систем који је успостављен да одговори на насиље у породици“, рекла је помоћница директора за женска права у Хјуман Рајтс Вочу, Хедер Бар.
Упркос почетним обећањима о умеренијој владавини него током њиховог претходног времена на власти 1990-их, талибани су наметнули оштре мере након преузимања контроле над Авганистаном у августу 2021, пошто су се снаге САД и НАТО повукле. АП наводи да су талибани женама забранили приступ јавним просторима као што су паркови и теретане и угрозили медијске слободе, и да су мере изазвале жестоке међународне критике.
Уједињене нације су саопштиле да разговарају са авганистанским властима како би се забрана поништила.
Ekvador proglasio vanredno stanje zbog nasilnih sukoba

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Од данас забрана рада козметичким салонима у Авганистану се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.