Ко је Никола Топић? Новосађанин помера границе јуниорске кошарке и прети да постане нова европска суперзвезда

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jul.2023, 17:31

Ко је Никола Топић? Новосађанин помера границе јуниорске кошарке и прети да постане нова европска суперзвезда

Када причамо о новосадској кошарци, најчешће се спомињу имена попут Милана Гуровића или Миленка Тепића, али не смемо заборавити ни на млађу сензацију Алексеја Покушевског, који је амбасадор Новог Сада и на НБА паркетима. Међутим, у последње две деценије новосадски баскеташи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су највише у центру пажње због својих мајсторија под обручем. Ипак, на видику је нова кошаркашка звезда, која је своје прве спортске кораке направила у Новом Саду, наравно у питању је суперталентовани Никола Топић. Фото: FIBA Седамнаестогодишњи плејмејкер прети да засени све досадашње суграђане, бар када је у питању кошаркашки успех. Син бившег репрезентативца Југославије и крилног центра Црвене звезде – Миленка Топића, рођен је у Новом Саду 10.08.2005.године, а прве кошаркашке кораке направио је у новосадском клубу „Defense“. Са 14 година Топић је већ био кошаркашки супериорнији од својих вршњака и пошао је пут Београда, тачније Црвене звезде где је у млађим селекцијама наставио да се играчки развија.
Топић је бљеснуо и сав свој талент показао бриљантним партијама на квалификационом турниру у Београду „Adidas Next Generation“, где је убацивао и по 49 поена уз рекордан индекс 65, а са сјајним играма у јуниорском тиму наставио је и на завршном турниру у Каунасу.
За први тим Црвене звезде дебитовао је са 16 година против екипе Крке, док је деби у Евролиги имао у Минхену против Бајерна такође са 16 година. Иако је другу половину прошле сезоне провео на позајмици у ОКК Београду, Звезда је решила да понуди талентованом плејмејкеру први професионални уговор. Тако је 17-годишњи Новосађанин потписао четворогодишњи уговор са овосезонским совајачем Купа Радивоја Кораћа и шампионом КЛС-а.
Тренутно се у Нишу одржава Европско првенство за играче до 19 година, а управо је Никола Топић предводник талентованих „Орлића“. Србија је уписала обе победе у досадашњем делу првенства, савладавши Чешку (113:56) и Финску (96:72) и налази се на челу групе Ц. Наредни меч наша селекција игра вечерас од 20.30 часова против репрезентације Словеније.
О Топићевом таленту говорили су многи кошаркашки стручњаци и готово сви предвиђају блиставу каријеру за рођеног Новосађанина. Тако и тренутни тренер КК „Војовдина“ Милош Исаков-Ковачевић види свог суграђанина као будућу звезду у европској кошарци и сматра да може да достигне, али и премаши ниво Василија Мицића, једног од најбољих европских плејмејкера.
Многи га пореде и са Луком Дончићем, који је радио сличне ствари са Реал Мадридом. Додуше мора се наговестити да је Лука имао много већу улогу у Реалу, него што Топић тренутно има у Звезди, али су и околности то дозвољавале, будући да је Словенац у Мадриду увек играо са најбољим играчима на европском тржишту.
Таленат је неспоран код младог Топића, ипак то није једини пресуђујући фактор у каријери једног спортисте, како би достигао жељене домете мора да доноси паметне одлуке како на паркету тако и ван њега. За сада сви занкови показују да ће Нови Сад у будућности правити још мурала својих спортиста и да ће спорстке странице овог града наставити да се исписују златним словима.
Zbiljić otkrio zašto je Kabić prešao u redove Zvezde – „sve je urađeno van kluba“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ко је Никола Топић? Новосађанин помера границе јуниорске кошарке и прети да постане нова европска суперзвезда се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.