Економска активност у еврозони најслабија за осам месеци

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jul.2023, 13:02

Економска активност у еврозони најслабија за осам месеци

Према прелиминарној процени, композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) у еврозони је у јулу пао на 48,9 поена са јунских 49,9 поена, саопштио је данас Маркит економикс. Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber Тржишта су очекивала да ће ПМИ у јулу благо пасти на 49,7 поена.
ПМИ је параметар који >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се користи као индикатор економске активности, а резултат испод 50 показује да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности.
Ово је друга контракција у еврозони ове године, а композитни ПМИ је најнижи у протеклих осам месеци.
Како се наводи на сајту компаније С&П глобал, ПМИ у сектору услуга је у јулу пао са јунских 52,0 на 51,1 поена и сада се налази на шестомесечном минимуму. ПМИ у производњи је пао са јунских 43,4 на 42,7 поена, а то је најгори резултат у последње три године, тачније за 38 месеци.
„Производња, која је поново смањена у јуну, је и даље Ахилова пета еврозоне. Активност сектора услуга и даље расте, али много споријим темпом него раније у току године“, рекао је главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке, Сајрус де ла Рубиа.
Он очекује да ће се овај негативни тренд наставити и наредних месеци зато што сектор услуга постепено губи дах.
Mali: Bespovratna sredstva za podsticanja preduzetništva,opredeljeno 900 miliona

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Економска активност у еврозони најслабија за осам месеци се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.